2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 又憶彩虹汽泡
go

[閒聊] 又憶彩虹汽泡 [複製鏈接]

我未試過咁中意一隻game.
彩虹汽泡嘅任何設定我都非常中意:
技能書合成
蘿蔔保衛戰
勇闖13關
寵物融合
人物技能
地圖
副本
音樂音效
時裝系統
每一隻怪嘅造型
甚至係對話中類似饅頭嘅表情公仔
每一樣都充滿大家嘅回憶。
一開始係我家姐同佢朋友玩,後來我又加入,直到港ser要汁,我就轉去台ser,識左好多人(其實冇想過會識到一個到宜家都仲有keep住聯絡嘅fd,可能因爲我地年紀差一年~好多共同話題)。直到台ser都話要汁,我就去玩童話2英文版。只不過好遺憾地宜家全世界嘅ser都汁曬。
點解一個好game會淪落到咁嘅地步呢?
相比起宜家d遊戲全部都系乜乜歷險/傳記/物語
職業來來去去都系果d
我真系見到彩虹汽泡係落左好多心機,令到個遊戲變得與衆不同。
其實只要修改少少美中不足,彩虹汽泡已經可以重新推出。
1.職業不平衡
大家都知戰士嘅鳳翼天翔輸出係幾咁慘烈架啦。另一邊嘅煉獄之火輸出足足係鳳翼天翔嘅幾倍。係咁嘅情況下,點會有人想玩戰士呢。其他職業唔詳細講喇,有玩過嘅相信都十分明白。就系因爲咁,部分玩家流失。
2.裝備不平衡
夢裝應該系最大嘅原因啦。大家辛辛苦苦衝裝上金色。結果都系比唔上一件夢裝。甚至可能抽一件夢裝所需要嘅點數仲少過衝一件金裝。就係因爲咁,再次有部分玩家流失。

彩虹汽泡係一個好遊戲,比起市面上其他千篇一律嘅online game。彩虹汽泡嘅吸引力絕對唔系求其一個game就比得上。如果原廠肯重新投放資源落彩虹汽泡,彩虹汽泡一定會再次掀起熱潮。
雖然宜家彩虹汽泡已經汁左差唔多一年啦(台ser),但每逢放假我都會回想番之前同朋友一齊玩彩虹汽泡到深夜,清晨起身再黎過嘅日子。其實總結全文,都系果句:
我真系好想彩虹汽泡重新推出!!alta/lager做下野啦唔該

真係好玩過而家D GAME好多
唔明點解要汁

回覆 ULTRAMAN1 的帖子

冇錯.彩虹汽泡汁左之後我玩咩遊戲都玩唔落
宜家日日上youtube睇人地upload嘅打boss片黎懷念一下。
已經搵唔到有第二個遊戲咁吸引,無論邊方面都咁出衆

十週年勳章(截圖) Alta活動勳章 玩過星曲WEB

尼個係我第2隻玩既ol game
辛辛苦苦升到60級
陪左我禁久 好唔捨得

回覆 cherry171717 的帖子

係...話汁就汁真系勁唔捨得..

呢隻game係衰在食水太深
掛網都要比真錢先有得掛

我都想玩

我之前都每隔一段時間就sd email去雷爵 集合曬所有論壇玩家對彩虹汽泡嘅意見+改善方法sd過去 佢都淨系話會轉達相關人員 宜家過左半年乜下文都冇~_~ 唉如果有好心公司願意營運呢隻game就好喇. 如果有心搞,彩虹汽泡絕對可以好受歡迎,畫風,玩法,所有野都贏曬好多online game

依隻真係好game
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 03:08 PM , Processed in 0.044374 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存