2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 呢份工算係自生自滅嗎?
樓主: 神怪
go

[疑難] 呢份工算係自生自滅嗎? [複製鏈接]

神怪 發表於 14-6-30 09:52 PM
果到係好靜,一晚都唔知有無廿台客,全部都對單比廚房去做

你係做企檔一晚唔過十杯飲野,但有好多特飲果d係 ...

我理解能力事實有啲差, 不過我睇好認真咁睇多幾次, 終於明白你咩情況!

首先我想講嘅係好開心見到你有heart而唔係hea~

講真吖, 你好似講到自己好似乜都唔識咁喎...

咁你做飲食做咗幾耐...?

其實你嘅問題係人際關係多過工作能力, 仲要冇機會增加經驗...

既然你都話唔志在人工, 咁你咪好似我之前咁講, 去揾啲大擋做學師仔囉~

KA2837 發表於 14-6-30 03:54 PM
做水吧佬啫~ 可以有幾専業有幾正宗...? 冇做到啲客投訴就係好!

佢好似第一日出黎做野咁....
佢都係去M記果類快餐到做算把啦

佢好似話之前做過....未好似之前咁做未得囉,最緊要客唔投訴

定係其實我理解錯佢話自己有做過水吧?
因為樓主用既中文,令人睇得一頭霧水

不知不覺的 發表於 2014-6-30 22:34
佢好似第一日出黎做野咁....
佢都係去M記果類快餐到做算把啦

佢好似話之前做過....未好似之前咁做未得囉 ...

佢係做過水吧仔,可能凈係識沖下嘢整下小食同做下欄之類嘅嘢……

KA2837 發表於 14-6-30 10:45 PM
佢係做過水吧仔,可能凈係識沖下嘢整下小食同做下欄之類嘅嘢……

無錯-0-都講得岩,自己入世淺...未做過大事

出去跑下可能學到咩人生道理,咁又係既

講未必學到野,最重要都係自己係去向學定咩

我明的@@ 能夠獨當一面先係真正既師傅,可惜

我只係令仔真係下下要人旁住,但又唔想靠人,人地

學師十年,我先做幾年野,我真係有排學吧,都希望有人

親身去教導,我都好鐘意聽d老人家傾計,但佢地唔會教你...

遇到真正真心既師傅可以話機會百分之0.000000000000000000000001咁大把

而家咩都靠自己...學到自己囉,教又未必領悟到,但始終人地餐廳需要係師傅

唔係令仔,人地坐都唔怕,你係令仔,成晚等時間過?

神怪 發表於 2014-6-30 23:18
無錯-0-都講得岩,自己入世淺...未做過大事

出去跑下可能學到咩人生道理,咁又係既

講未必學到野,最重要 ...

咁你係咪真係有心做呢行先?

KA2837 發表於 14-6-30 11:27 PM
咁你係咪真係有心做呢行先?

係@@你有門路嗎?

我唔係想一步登天@@呢d野係要慢慢黎

叫我做夜間無生意仲要睇老細面色

做黎都係鎖死自己,比人睇死我無用@@

所以我先選擇唔同佢做,但出左黎自己搵...搵就搵到呀= =

返上水,不過返5點半,我往粉嶺,如果行過去都幾係野...火車咁早又未開

應該5點到就開頭班車,搞到5點40分先有車塔?

果到個老細幾好人@@肥佬,客客氣氣咁...我都想同佢做下...

但又未必5點半返到,因為要開檔早餐好似開6點鐘

剛岩搵2份又話等電話@@得一份叫我聽日開工

行路5點起身當神運...一條大直路,不過夏天都幾係野

神怪 發表於 14-7-2 05:12 PM
係@@你有門路嗎?

我唔係想一步登天@@呢d野係要慢慢黎

有心做唔怕辛苦咪揾間行兩個水吧嘅做住o靚仔或者替工先囉~

夜晚啲人食厨房多, 水吧多數行獨腳...

揾工嘅嘢我就幫唔到你,

不過水吧嘅嘢有咩唔明可以出PO, 大家交流下~

我要煮飯嚕... 聽晚再回你啦...

什果冰唔係同檸水一樣做法咩
檸檬轉什果~高級D比到盡咪用梳打水...

轉工啦,魚唔過塘唔肥

師兄 講真 如果你真係做左幾年既話

都仲未領略到水吧點做 咁真係有點兒。。。

不過如果你真係有心學既話 其實你只要多D留意人地點做

同埋最緊要開口問 就好快上手 最緊要有個心

我自己都係做飲食 但做燒味既 當初入行有師父帶左我3個月

跟住間酒樓要大裝修 我就開始自己四圍跑 果陣都仲係乜都唔識

靠自己一路留意人地點做同埋將人地既做法同師父教果套對比 一路自己研究 到而家做左2年半基本上乜都上晒手

總之想學識就最緊要有心 有機會比你發揮就唔好怯場
已有 1 人評分Good 收起 理由
KA2837 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

我夜晚都好靜
一個人睇哂水吧 意粉位 三文治位 收銀機
無壓力 初頭的確唔識 望望下就會識
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 11:48 PM , Processed in 0.031819 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存