2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電影討論區 真係要講下 【猿人爭霸戰:猩凶崛起】
返回列表 發新帖 回覆
go

[觀後感] 真係要講下 【猿人爭霸戰:猩凶崛起】 [複製鏈接]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

【猿人爭霸戰:猩凶崛起】

要清楚睇到 呢套唔係一套單純既戰爭動作片 近似係一套科幻劇情片
如果想睇係咁打黎打去既戰爭片 可能睇返近期
異空戰士(科幻戰爭)
戰神:海格力斯 (神話戰爭)
變形金剛 (科幻戰爭)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
先交代一下上集內容

猩凶革命(第一集)
故事簡介
故事發生在美國三藩市,科學家威爾‧羅德曼利用黑猩猩進行實驗,研究藥物治療阿茲海默症。並以一頭名為凱撒的猩猩作為測試。凱撒由小被養到大,智力隨着歲月激增,發展至與人類相近的水平;牠眼見人類對待猩猩的種種不人道,憤而領導猩猩族群,反抗人類世界,希望解救所有受到不人道待遇的猩猩們,並帶領大家重返真正的家——森林。

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

近幾年真係睇D只SHOW特技 沒咩內容既動作片 入戲院睇都會訓著 (係就係嘈左D)

個人覺得呢套係近期最好睇既劇情片
有咩咁好睇? 請留意以下幾點:
-反思人類到底幾依賴科技 , 以及內心既醜陋 , 面對有威脅既野 大多人都只想摧毀
-族種戰爭
-凱撒既領導能力
-信任

唔太多劇透 自己代入 凱撒 既角色便可 , 心中既矛盾
明明心中愛著人類 又要怕人類既背叛
而人類亦是自己種族既最大威脅 , 個種背負整個種族既包袱 壓力真的不好受
隨時因為一個決定 而摧毀一手建立既家園 , 另外現今既特技都要一讚 真係好似真實一樣

我反而想知道佢會唔會出第三集, 套電影我真係覺得唔錯 ,
如果冇睇開第一集既人應該會覺得悶。(我朋友係一開頭睇到訓左)
我好鍾意凱撒呢個角色 , 佢好有領導能力,
如果冇左凱撒,成班猿人一早死哂。

笑傲無雙 玩過星曲WEB

*松本秀人* 發表於 14-7-24 06:16 PM
我反而想知道佢會唔會出第三集, 套電影我真係覺得唔錯 ,
如果冇睇開第一集既人應該會覺得悶。(我朋 ...

個種領導能力 個種霸氣 , 一個眼神已經見哂功架

睇左預告片

打算去睇下.

真的真的非常有意義的一部片子 很好看唷
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 01:40 PM , Processed in 0.041617 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存