2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 大家覺得下路做Sup..
go

[問題] 大家覺得下路做Sup..

大家覺得做玩sup個時,下路2打2 sup應該點同對面打? 手ad? 打對面AD?打對面小血個個?
下路2打2開戰時sup要做D咩先係最好?
我玩sup成日比人話我怯,我又唔敢打,攪到壓唔到線,冇咩優勢:'(

我諗 插下眼 得閒 就攪下 對面 ad掛....

睇你咩sup姐=_=''

support有分防守型(美國隊長)or攻擊型(太陽女)
要睇你玩咩類

回覆 RaxilxLOVE 的帖子

控場sup      

上網睇下mistake教學
佢講得好到位 而且您要找1隻岩自己既sup

用全部技能打ad~就可以了

用岩石Sup,直接開加攻,跟手開大車對面AD
你有盾得閒Q下AD

你咩rank區?

十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

AD用左位移咪AD 未用咪能夠秒果個 都唔能夠秒咪軟D果個 都咁軟咪交閃交治癒果個

首先咩野叫"怯"先?
怯身位? 定係怯開戰?

小弟MAIN Support 機機人...打左156場RANK...勝率60% KDA 3.7
唔算好勁~不過都有D心得可以同你分享

首先我認為Support係一個大腦 係一個軍師
因為你雙眼唔洗分神去洗兵~所以你更應該多關注整個地圖~為所有隊友提供危險提示
而不單單是在下草發呆或看看對方的support和ad何時進攻~(這是不足夠的...

所謂知己知彼 百戰百勝  雙方交戰 情報決定戰術 戰術影響戰局
放眼唔係是是旦旦放幾隻係河道到就叫就叫做放眼~

放係河道只係單單防禦 但放係人地藍buff卻暗藏殺機~ 有時最好防禦就係攻擊

到對線方面~
首先你要知道   相比一個只會站在AD背後的SUPPORT  AD更需要一個站在前方為擋風雨的SUPPORT
其次你就要知道你隻SUPPORT 本身有強弱之處~
普攻遠~技能勁~夠坦~爆發高...等等????
以上種種都會都你係線路對戰的關鍵

例子: 安妮~技能有暈 普攻攻距遠~爆發幾好 大技配合暈~可以產生範圍CC
安妮攻距遠~表示對手可以用遠普攻去POKE  令己方ADC血量受到壓力 及 尾兵節奏受到阻礙
(前者到左一定地步對方做一個爆發更可能俾人一波帶走 後者係慢性毒藥漸漸影響ADC發育)

面對以上情況當然唔係係ADC背很玩躲貓貓啦~
1)對方安妮平A POKE  攻距遠但佢都要上一上前~(有移動就好易出然破綻~你係雷歐娜依D硬英可以選擇上前打佢隻SUP)
你本身比安妮硬就算大家食傷都比對方有SO~

2)上前唔一定要打~但上前會俾對方一個--你要進攻的信號~(特別係雷歐娜依D英~殺氣更重)
對方見你要進攻信號咁強烈~當然SUP都會收歛一下~回防保護自家ADC啦
對方收歛 己方ADC減壓~自然又可以輕鬆洗兵

3)順風時...正所謂有風駛盡利
下路對方失誤了2-3個頭~無論氣勢上~裝備上你地都處於上風~ 當然要進一步擴大優勢啦~
擴大優勢: 橫行霸道派-裝備本身及英雄本身都會許可你入塔殺~(牛牛個D)  
   (本人唔太鐘意 戰場係好多因素所影響 對方支援 己方失誤 等等都會令到塔殺失敗 令對方死灰復燃~所以小弟會用下邊個隻
                陰險濕尻流- ZONE OUT  係古時~對付固守城池的敵軍 就有斷糧斷草得計策 到最後等其不攻自破 係現代有經濟封鎖...

係LOL就係ZONE OUT 有時候打擊對手唔一定要殺死對手~係自己塔下尾兵~ SUPPORT上前靠住裝備優勢(惡到對方兵都唔敢食~此仍上策 此消彼長 係不開戰情況下 一樣可以打殘對手~

SUPPORT係一個充滿藝術的位置~
唔講咁多~有意PM~

小弟膠見~多多交流

wtfwtf123123  好詳細XD  發表於 14-9-2 07:56 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
wcdoppttyy12 + 3 涉及廣告/宣傳內容

總評分:  Good + 3   查看全部評分

回覆 wrtootiu 的帖子

如果少D粗口就完美教學LU~

做sup....用ap英打
人地重點係隻ad....好多時都唔點理隻sup...
到時就係sup carry 時候
我係打sup輸出上白金

sup輸出+1

我覺得白金以後d埸sup先係最易上分既位

2個sup? 比你隔離果個食兵,自己出gold per 5 同sightstone,做個真正sup,佢肥起一樣殺到人.總之唔好睇主佢俾人打唔理佢troll佢罵佢, 唔係你等gg

你想SUP勁  都要識玩AD
唔好講打唔打  唔識玩SUP  隻AD淨係抗壓都想死
我自己玩AD成日見有D SUP淨係識企係AD身後面   隻AD每食一隻兵都受住被點同被POKE既風險   個壓力真係好大
你想知SUP點先勁   你係AD角度出發諗就岩

係低分段玩AD, 遇到D廢SUP, 例如躲係AD後面既坦SUP, 又例如認定左艾希汎對線弱而唔敢打既SUP   搞到我次次都要抗壓, 靠團戰搵食..
玩SUP就唔同喇, 主宰整個戰局, 開戰都係靠SUP。

買全攻裝殺爆對面

癈AD太多....玩全坦SUP.....好慘

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 07:27 PM , Processed in 0.038754 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存