2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 """錢真係難搵"""
樓主: 肥鵝
go

[討論] """錢真係難搵"""   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

KA2837 發表於 14-9-13 12:28 AM
我一注中頭奬, 二奬我老婆一注中!

你中三奬啦~

你諗太多啦""

等我好消息啦

其實儲錢真係好難

簽名被屏蔽

十週年勳章(賀詞)

Letters 發表於 14-9-13 06:30 AM
其實儲錢真係好難

其實儲錢唔難

只係 香港物質太貴

我仲記得 我細過食M記 最貴 加堆大 都係15定17蚊左右

而家40幾蚊  

貴唔係問題 但都要值"

D薯條 縮撚哂水

明明加左大 但個薯條裝到 好似沒加大一撚樣

次撚次 買M記 我都睇個薯條 有沒縮水裝少 一有我就屌人

十週年勳章(賀詞)

肥鵝 發表於 14-9-12 06:05 PM
其實儲錢唔難

只係 香港物質太貴

美國好少少= = 不過感覺差不多
合法工資大約7~10蚊左右
我呢到就8~10蚊左右
一般會英文就十幾蚊到二十蚊
好像是旦讀個咩控制員就有廿幾蚊一小時<<不過我唔清楚

m記一份餐大約6~7蚊
- -不過一個麥香雞就一蚊
單叫氣水都係一蚊任飲
如果唔食薯條叫個包同大氣水都係兩蚊
唔夠叫兩個包都得(我朋友次次都係叫二個包一份雞翼同大氣水  4蚊= = )

如果自己買送番去整就平D(感覺上平過平過HK)
如果出街食會好鬼貴...

不過電器產品就平好多= =

但每月必用的油費同保險就好貴= =

租金係一個最大問題  我呢到分租一房一至兩人就500~800左右
如果出面租屋1~2房單位要千五幾到二千上都有(政府津貼個D都係平幾百  但最少都要上千<<如果65歲就平好多)
住唔好區係會平D  不過死左都無人知

睇醫生宜加好左好多(因全民健保之後)  如果係一年前你無保險無政府白卡 = = 你只好求你唔洗入院,一去就無左最少8千美金

主要睇你地點洗....其實都係差唔多...

PS上面全都是用美金計算 - -

十週年勳章(賀詞)

美國 我驚比人殺 哈

littlehin 發表於 14-9-12 06:47 PM
又係果句,睇行業,睇工種啦....
我外父大陸間廠,個秘書都2皮人工.....
所以貧富懸殊真係好撚勁  ...

中國佢地唔係個個都好有錢==
只係去得香港個群有錢D
血汗工廠禁多就知..................

肥鵝 發表於 14-9-12 07:29 AM
差好撚遠啦= ="

食碗麵 偏遠少少 都係幾蚊......

幾蚊碗麵  不過工資低到禁你都唔洗買電話....可能要用小米定紅米

http://www.kanzhun.com/xs/?ka=head-salary
http://www.kanzhun.com/xs/?ka=head-salary
http://www.kanzhun.com/gsx3152.html
網上查到==  (唔知係唔係真既)  

monkeymko  餐飲"http://www.kanzhun.com/xs/?ka=head-salary"  發表於 14-9-13 04:11 PM
monkeymko  電話指主流電話 如 iphone6/s5/note4/g3 等等  發表於 14-9-13 04:09 PM

十週年勳章(賀詞)

呢D唔出奇

monkeymko 發表於 14-9-13 04:08 PM
幾蚊碗麵  不過工資低到禁你都唔洗買電話....可能要用小米定紅米

http://www.kanzhun.com/xs/?ka ...

大陸主流國産機...

http://mobile.pconline.com.cn/

littlehin 發表於 14-9-11 10:34 AM
你諗多左
超跑 - 從來都係有錢人玩意,車係奢侈品
樓 - 未結婚,未成家立室,冇需要諗搬出去自己住

樓非買不可就搞笑囉,租唔得既?雖然長租係虧,但係你九成按揭一樣都係虧,要賺?冇個幾千萬真係唔洗諗住靠買樓致富。

monkeymko 發表於 14-9-13 04:08 PM

http://www.kanzhun.com/xs/?ka ...

所以話呢,你唔貪污,淨係睇呢d「見得光」既工資數字,淨係靠個兌換率,又點夠去旅行。

實際上話就話四五千,裡面隨時一半以上都係用黎搞關係,結果剩剩埋埋又有幾多係實際工資呢!

monkeymko 發表於 14-9-13 03:50 PM
美國好少少= = 不過感覺差不多
合法工資大約7~10蚊左右
我呢到就8~10蚊左右

食品選擇少就預左啦,我n個fd唔肯去外國讀書都係因為買野唔方便,食物又選擇少。

但起碼租樓唔會同你玩實用面積,聽講外國好多平價既都係凶宅,仲有好多鬧得好猛。

littlehin 發表於 14-9-13 10:47 AM
又係果句,睇行業,睇工種啦....
我外父大陸間廠,個秘書都2皮人工.....
所以貧富懸殊真係好撚勁  ...

男秘書?如果係女既,床上功夫應該相當唔錯。畢竟匪國,女人貞節只係一張入場卷。

肥鵝 發表於 14-9-13 10:05 AM
其實儲錢唔難

只係 香港物質太貴

睇你食咩者,如果淨係甘鐘意食薯條或麥樂雞,我建議你去煎釀三寶店,就薯條,麥樂雞,炸雞脾等等既煎炸野,好多都平過麥當勞。
汽水呢,建議你去隨便一間雜貨店或超市買2公升裝,最貴係13.5,最平一枝約9.5。罐裝就真係咪被人搵笨啦,2L你覺得重?就買1.25公升囉,夠哂你飲。

而加我去m記都唔會買套餐,因為薯條就係搵笨,寧願加多個9蚊包、蘋果批,又或者多個雪糕當甜品,都唔會買餐。

真係要飲汽水,而加全香港總有一間係附近,去7仔去ok買自由樽囉。

m記包類散叫其實真係抵好多,我之前自己叫個20蚊既和風魚柳(扒)包,唔洗薯條套餐淨係一個包就好飽,而加好似得返辣既口味。

肥鵝 發表於 14-9-13 03:53 PM
美國 我驚比人殺 哈

生死從來都係命運主宰,尤其閻王要你三更死,絕不留你到五更。

c04352001 發表於 14-9-13 12:09 PM
食品選擇少就預左啦,我n個fd唔肯去外國讀書都係因為買野唔方便,食物又選擇少。

但起碼租樓唔會同你玩實 ...

睇佢住邊...如果係美國住大城市如NYC,Chicago,SF,LA,San Diego 等 同香港一樣方便同多野
不過正常係得外國一定會買車用  除左D大城市可能唔買= =

littlehin 發表於 14-9-11 12:11 PM
加油啦,趁早開始儲定,到適當既時候,你就會覺得係時候架喇
同埋學習下,咩係需要,咩係想要,對你儲錢都有幫 ...

講就易,但邊個唔係覺得自己趁年輕可以多玩下,結果呢玩到死玩到傷玩到殘大把。

咩係需要,咩係想要,呢D野基本上從小就會知,但知係咪就等於一定會做到呢?講到尾就係一個危機感方面既培養,冇經歷過父母雙亡,又或者一D童年陰影係好難理解自立,為生活而壓制「想要」的慾望,反而留意先留意他人的需要,再到自己的需要。一切從需要而非想要開始,談何容易?

恆雨柔 發表於 14-9-11 01:14 PM
儲到夠多錢不知幾歲

起碼有強積金迫你儲到65歲囉,除非你係假自僱,唔係真係唔洗諗儲唔儲錢。只係積金從來都係虧蝕居多,儲到65歲,再計埋當時既物價水平,實際上果舊錢既購買力得返幾多,就真係自求多福囉。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 08:55 AM , Processed in 0.037556 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存