2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 狩龍戰紀 玩咩SER都好..入來睇故事投投票!
返回列表 發新帖 回覆
go

[閒聊討論] 玩咩SER都好..入來睇故事投投票!

故事:

從前...有個豬頭...我叫佢做A君..佢係買賣場叫賣...

"又平又抵..女裝新時裝" ..叫左一陣有個人(B君)就問佢賣幾錢

A君話: " 市價就900啦..你出幾多價先? "

B君答 "920? "

A君就好爽快咁答"OK"

A君就一心歡喜準備用速遞送份件去B君到啦...點知奇妙事情就咁發生!!

A君將付款方式搞錯左..本來應該係"到付" (註:貨件到達後,由收件方付款) 但佢揀左"寄付" (註: 寄件者付款) , 咁速遞緊係唔會理佢啦...照收左件貨+920蚊, 準時送到B君手上啦

咁A君一定好唔開心又好興(嬲自己蠢掛), 即刻打俾B君, 想追討返失去左D錢..但B君就無聽電話, ..之後阿A就嬲到用大聲公周街唱B君呃佢錢..

睇到E到.. 大家覺得故事入面主角A係唔係好慘呢..主角B係唔係好衰?

宜家就投票啦
問題如果你係主角B, 你會唔會好心比返1840蚊阿A呢?
單選投票, 共有 72 人參與投票
你所在的用戶組沒有投票權限

歡迎大家熱烈討論. 我真係想知如果發生你地自己身上 你會點選擇

我係度聲明先. 我不是阿A 也不是阿B .. 我立場就好明顯

如果我係B 我唔會比番1840蚊阿A...點解?

1. 我唔係好人
2. 你可以話我貪心
3. 責任唔係我度
4. 如果阿A 好有誠意咁要求/希望我比返佢..我都會基於""同理心"" 比返佢或者最少比一半 , 可惜阿A係非常不禮貌 仲要話人地係狗. 人生攻擊已經唔係有品行為, 自己都無品就唔好要求人地有品咁對你 何況阿B 係1個女仔
阿A生為1個男仔對住個女仔講 "你係唔係狗來" 可見阿A都太有"風度"
已有 1 人評分Good 收起 理由
雪夜﹏櫻花 + 1 中PT

總評分:  Good + 1   查看全部評分

如果都冇用la,a預左收唔返.

如果A同B 3唔識7
結果9成9係追唔返

結果就唔重要啦,因為都已成事實,
我想借e個故事提大家小心d
同埋反思一下姐

十惡不赦XD 發表於 14-9-26 12:09 PM
歡迎大家熱烈討論. 我真係想知如果發生你地自己身上 你會點選擇

我係度聲明先. 我不是阿A 也不是阿B .. 我 ...

睇你甘講..如果寄錯 好聲好氣問人拎返
呀B都應該比返佢...(比係人情...我投左現實就係甘)XD"
但如果學你甘講..寄錯左之後一路小住人甘仲想拎返=_='
我唸都無咩邊個會彩你

十惡不赦XD  嗯嗯..我自己都好現實  發表於 14-9-26 06:08 PM

洗咩A君B君阿
呢單野尋日世頻嘈到通街都知

十惡不赦XD  玩依隻GAME唔係得1個SER..有其他SER, 唔開名係比面佢地姐  發表於 14-9-26 06:09 PM

我覺得呢種事完全係人品問題.
如果你覺得你人品係咁差既話就唔好俾.
我係會俾番佢.因為如果A君係你細佬或家人你會唔會覺得心痛?

同埋你話A君罵B君所以先唔俾.
其實你幫自己揾借口/揾理由將呢件事合理化.
我相信一開始A君有好好求你俾番佢.
因為你冇俾佢先會罵你

純粹個人諗法.
唔係話緊邊個岩邊個錯.
因為呢件事2個都有錯

我會比返,玩遊戲最緊要開心,一時禁錯實會有

十惡不赦XD  恭喜你:) 你會有好多朋友  發表於 14-9-26 06:39 PM

C月 發表於 14-9-26 05:21 PM
純粹個人諗法.
唔係話緊邊個岩邊個錯.
因為呢件事2個都有錯

嗯。我不會否定 你質疑玩家b 無品

但事實無品又如何,世上就係有好人同壞人

但你講對同錯 我就有保留,誰可定對錯?我?你?

每個人準則都不同、 你諗下玩家b有無義務同責任一定要比番玩家a?

曾經有個路人丙話:咁同我掉左錢 你執左唔比番我有咩分別

我係度解答:有好大分別 ,因為執地下錢果個係主動同埋有動機去做

宜家係你送舊錢入我袋 之後同我講我唔係比你 我想收返

唔知你明唔明個道理係咩。 有意見再提出來:)

笑傲無雙

呃到人點係佢自己本事姐 唔係呃自己人就得啦

十惡不赦XD  你都唔係回應件事GEV_V 我好期待國戰再同你交手 成個無惡不作..我只係知邊個叫惡魔遊戲...其他人我真係唔識  發表於 14-9-26 07:12 PM

回覆 十惡不赦XD 的帖子

我知道b冇責任俾番人.
所以我講左你認為自己咁做人品冇問題就ok.
最緊要都係過到自己個關

十惡不赦XD  多謝指教=D  發表於 14-9-27 09:29 AM

回覆 十惡不赦XD 的帖子

如果係A冇啦啦寄比B, 一定唔洗比返人啦
但事實不是雙方講好價錢進行交易嗎?? 當然A自己都on9左沒點付款取件.
但點解唔選擇多個朋友好過多個敵人的方法去解決呢?? 比返人都沒問題吧
現在好像因為小小點弄到這樣, 真的好嗎??
本人只是路人甲一名, 完全中立

十惡不赦XD  多1個朋友更係好啦, 但我諗無人會想同1個以為自己聲大大就惡做朋友吧  發表於 14-9-27 09:29 AM

連em都包庇得啦,今次仲要係人地寄錯在先

肯定係道理係你地果邊啦

上面c月就講得岩啦,點同貨都拎左啦,仲想將件事合理化

扮晒有觀點與角度

比你so一次又點?名又臭,又得罪人

算吧啦,大陸人做生意先會咁ga咋

出黎社會唔好咁諗啦知唔知呀?長大啦

TTeric2014 發表於 14-9-27 11:32 AM
連em都包庇得啦,今次仲要係人地寄錯在先

肯定係道理係你地果邊啦

其他事我就唔同你係度討論啦 , 你講EM 我自己都無出過聲幫佢, 8個字" 事不關己, 己不勞心 "

你地鐘意一世都講EM 件事就慢慢講, WHO CARE?

有無道理就唔洗扮, 我係社會個資歷一定比你長 , 你就真係要讀下書先啦, 去進修下啦

上面咁多個版友, 個個都係表達自己意見,有立場, 有POINT 但你就唔係啦, 你就係度手指指

想咀炮? 用D高明少少手法OK?

十惡不赦XD 發表於 14-9-27 01:06 PM
其他事我就唔同你係度討論啦 , 你講EM 我自己都無出過聲幫佢, 8個字" 事不關己, 己不勞心 "

你地鐘意一 ...

哦你唔鐘意講em咪唔講囉,我覺得物以類聚啫

引用你下面d文

但事實無品又如何,世上就係有好人同壞人
但你講對同錯 我就有保留,誰可定對錯?我?你?
每個人準則都不同、 你諗下玩家b有無義務同責任一定要比番玩家a?

有d野唔係講一千次一萬次就變真理ga

騙徙都無義務比返錢d阿婆ga,但係你話你讀書多

受過高等教育係到幫個得益者話受害者蠢

查案個警察可唔可以話:阿婆你蠢啫

你自己讀咩書?

咀炮又唔敢,見你咁戰鬥格

又社會經驗多(呃人果d?)  不過做人要有返少少良心

著數左咪算囉,仲要唱人死蠢

我有無point就唔係我講,但係你就一定係無品囉

讀屎片

TTeric2014 發表於 14-9-27 01:19 PM
哦你唔鐘意講em咪唔講囉,我覺得物以類聚啫

引用你下面d文

我無品就真係無咩所謂

我唔係好介意人地點睇我

如果我係想唱佢 我會好直接咁講阿A係邊個阿B係邊個

讀屎片又好...讀咩片都好..總知就一定讀得多過你啦

戰鬥格? 我係度搵水吹JA 我完全唔會好似你咁講到火都起埋A_A

你有火? 我只會講得更加開心

你最好搵多D 野講下啦...我想係度消磨下時間~

笑傲無雙

條: 6 “屬於另一人”(Belonging to another)

(4) 凡任何人因他人的錯誤而獲得財產,並有義務歸還全部或部分該財產或其收益或價值,則
在該義務的限度之內,該財產或其收益相對他而言須視為屬於該名有權獲歸還財產或收益的人;
意圖不歸還則須據此視為意圖剝奪該人的財產或收益

條: 7 “意圖永久地剝奪他人財產”” (With the intention of
permanently depriving the other of it)

(1) 任何人挪佔屬於另一人的財產,雖無意使該另一人永久地失去該東西,但如他不顧該另一
人的權利而意圖將該東西視為自己的東西處置,則仍須視為意圖永久地剝奪他人財產;而且,如該
財產是借入或借出的,而借入或借出的期間及情況相等於將該財產徹底取走或處置,如果是並僅如
果是如此,則如此借入或借出該財產,亦可相當於不顧另一人的權利而將該財產視為自己的財產處
置。

十惡不赦XD  thanks for share ~  發表於 14-9-27 11:19 PM
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 03:27 PM , Processed in 0.039098 second(s), 17 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存