2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

[RAM] DDR4問題 [複製鏈接]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

各位師兄師姐, 小弟有D關於DDR4既問題想請教一下! 希望大家可以交流下!

1) 請問DDR4既效能係咪比DDR3強好多?

2) 如果依家入DDR4係咪好不智?

3) 依家DDR4一般幾錢枝?

4) 如果想買DDR4黎打機+畫圖, 應該入邊隻DDR4? ( Budget HKD1000~HKD1500)

5) 點知自己部機用唔用到DDR4?

謝謝各位!

回覆 myway2006 的帖子

吾糸靜糸得X99糸列既主板先支援DDR4既内存咩?

回覆 MASURAOMAX 的帖子

我對電腦只係一知半解, 不過X99依家賣緊幾錢?

有興趣想試下, 但又驚勁貴!

係  真係勁貴  16GB 最平賣成$2280

因為選擇小  至小要到15年等一季之後先至會降價

咁又係既, 依家咁新出, DEMAND>SUPPLY

原先前幾日見到有人放2手 DDR4 16GB, 諗住花一日去諗買唔買同做下資料搜集, 點知第二日已經賣出。

依家係二手市場都唔多見有DDR4, 睇黎真係要等到2015年尾個貴先會平民D...

不過好奇一問, 效能同DDR3比, 係咪真係勁好多?

謝謝!

我想試試到底有多好?

myway2006 發表於 14-10-16 12:21 PM
各位師兄師姐, 小弟有D關於DDR4既問題想請教一下! 希望大家可以交流下!

1) 請問DDR4既效能係咪比DDR3強好 ...

1.係,睇速度就知喇

2.見仁見智喇,需要用時貴都要買lai用喇

3.單條4GB最平$500,單條8GB最平$1020
ADATA Premier DDR4 2133MHz 4GB Ram AD4U2133W4G15-R $500
ADATA Premier DDR4 2133MHz 8GB (1x8GB) Ram AD4U2133W8G15-R $1020

4.咁嘅用途至少買2條8GB
ADATA XPG Z1 Overclocking AX4U2133W8G15-DRZ DDR4 2133MHz 16GB Kit (2x8GB) 連紅色散熱片 $2120
G.SKILL DDR4 Value Series F4-2133C15Q-16GNT DDR4 2133MHz 16GB Kit (4x4GB) $2300

5.現階段只有X99先可以用DDR4

孤兒sam 發表於 14-10-19 04:46 PM
1.係,睇速度就知喇

2.見仁見智喇,需要用時貴都要買lai用喇

多謝你既回覆! 好詳盡! 衷心感謝!

係呢, 唔知你知唔知依家X99咩價位?

有冇咩分咩級數? 邊隻最抵用呢? 謝謝!!

BTW, 我見個兩款DDR4, 21XX同2300呢兩款, 前者係2x8, 後者係4x4, 有冇話邊隻好D嫁?

再次感謝!

myway2006 發表於 14-10-20 02:06 AM
多謝你既回覆! 好詳盡! 衷心感謝!

係呢, 唔知你知唔知依家X99咩價位?

1.而家一塊X99由最平$2000(msi)至$4800(asus)不等,睇下你用途

2.其實睇你將來想加到去幾多GB ram,一塊X99現在最高支援64GB(8x8GB)ram
如果打算加到32GB或以上咁梗係2x8GB,否則4x4GB都冇問題,都係嗰句:睇用途喇

3.如果真係出X99,最低消費至少都要$8000(i7-5820K+MSI X99S SLI PLUS+4x4GB DDR4 2133+中級塔型風冷),Haswell-E cpu係唔跟風扇,而且仲未計display、case、HDD等等,所以如果你冇$14K都咪駛旨意用X99

孤兒sam 發表於 14-10-21 03:50 AM
1.而家一塊X99由最平$2000(msi)至$4800(asus)不等,睇下你用途

2.其實睇你將來想加到去幾多GB ram,一塊 ...

嘩! 最低消息14K~都幾甘下!

睇黎真係要等多年幾

謝謝你!

你諗注玩發燒級o既機,最低入埸費15K到
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 11:54 AM , Processed in 0.031724 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存