2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 回憶總是美好的
go

[新聞] 回憶總是美好的

六年前 一開始接觸一隻全新既GAME "Fantasy Earth Zero" 果陣既我仲係初中仔一名.

開左隻人 笫一隻角色 選擇左戰士 咁就開始左我笫1隻FEZ既遊戲角色 之後一開始連國戰都唔知有得打既我 好傻咁走去打蜘蛛 打左幾個鍾蜘蛛 之後個fd打俾我 叫我打國戰 我心諗 下打國戰? 我打緊蜘蛛 我仲好威咁同個FD講 我學左招火斬打蜘蛛 打得好快. 之後佢當然話我ON9啦!

好了 笫1場國戰 完全唔識玩 大跳mode 連小跳都唔識用既我 死左唔知幾多次 之後開始坐水晶睇人擴建偷下師咁 到開始level升到上黎 有d高防少少既防具 就開始做步兵

而我係港服笫1隻人係紫國 我唔記得左因咩原因入左個團 叫做"夜行" 入到去之後 發現一班識玩既精兵 而我果陣仲係好廢既步兵一名 之後我玩左一段時間 知道左 原來依個"夜行" 係紫國V團既分團 咁我當然緊係唔想做後備啦 想入V團 而唔想留係夜行 可惜既係 到最後都無入到V團 仲退左夜行 刪埋隻人 轉國 因為覺得自己係紫國無發展空間 無俾當時既副隊重用 而我紫國隻刀遊就係 "懲戒刀遊乄雅"  花名"神人雅".

好了 到我去一個全新既國家藍國 當然抱住想入一個大團既心態啦 但點樣先入到大團呢? 而我完全唔識藍國d人 咁我唯一既方法接觸到大團 就係戰績了 戰績證明一切 之後我入左藍國烏合 ID:血刃乄雅

開始發現一班識玩既玩家 有d仲係精兵良將啦當然 但唔代表之前紫國夜行同V團無精兵良將. 不過緣盡 後尾同紫國都算係"敵人"了

而我最後係港服既團 就係 "八千里路雲和月" 入面既玩家係港服計都算係中上既玩家 有打比賽 仲拎左笫2名 雖然我無參加比賽 但我身為團員都感到光榮

到最近依兩年因為港服執左既原因 一開始係到愁 想去日服但又覺得好煩 一開始聽d朋友講 又要vpn又要申請AC打日文驗證 我差少少就決定放棄FEZ依隻GAME 不過到最後 我決定試下啦 抱住 玩到就玩 玩唔到就當同FEZ緣盡既心態去搵 FEZ JP 官網 雖然我完全唔識日文 但原來申請帳號唔係想象中咁難! 之後申請帳號完成左 就差重要果樣野"VPN" 我緊係問d朋友 用免費VPN登入日服FEZ 睇下咩環境 咩新玩法啦! 之後就買左付費VPN LAVA去玩JP FEZ.

玩下玩下就玩左2年日服fez有多了 我開始諗一個問題 日服FEZ幾時會好似港服咁倒閉呢? 當初都估唔到港服會執左 依家日服I SER都唔係大家想象中咁多玩家而已 雖然係比J同K多 但黃金時間都係得6-7個百人場左右 都唔及港服高峰期果陣 但日本咁大 香港咁細 可想言知 玩家既數目真係唔算多.

而我都睇緊日服會有幾多年既戰役? 1年? 2年? 2年以上? 依個問題唔會有人答到 但我只係知道 FEZ總是美好的.

我都半年冇上日服了LOL  I K也有玩,但近年太多ON9仔轉戰日服....戰場上做膠野數目不比港服少,好記得退坑前K服
更比蝗蟲大軍入侵,宣你一個場宣返我地3 4個5 0場的ON9場面....咩國家就唔講了,自己心照~

至從港服汁左之後 都只係斷斷續續咁去左陸服玩左兩個月
但因為人在外國嘅關係都冇得唔放棄
仲諗住下年暑假番香港買個VPN去日服玩下

雖然我冇由頭玩落尾,只係係中途加入玩到完結,但FEZ既回憶的確好美好
我自問技術唔好冇樓主你咁多值得光榮既事,
我最值得既回憶係同團友痴痴下,就街癲癲地咁玩,係RC傾計
得閒紅頻抽下水食花生咁,再加埋殘下人欣賞下獵物既舞蹈,玩下貓捉老鼠
的確係幾過引。

但係過左日服就無哂心情,唔單止團友好似各散東西咁,
更重要係冇埋可以盡情癲玩既環境
入鄉要隨俗,大家起名要諗、講野要諗、玩都要諗。
無錯,認真唔係唔好,只不過長期膠著狀態,比你玩足10年都未必覺得好玩
可能大家價值觀唔同,對於"FEZ好玩"既定義都唔同,但係我肯定自己絕對唔係咁

講錯野做錯野已經唔係個人既問題,係會影響埋所有港服既玩家及日服既玩家
要我背負住咁大既壓力打機,更係我鍾意既遊戲,我寧願捨棄,保留最好既一刻

要擔心自己VPN,擔心自己有冇滑步,有時候認真及真係鍾意而去玩都好似被人當錯咁
其實真係乜味都冇哂。
即使有日服FEZ既存在,但對於我黎講,FEZ既回憶永遠是美好的

(利申 : 純粹有感而發,曾有玩日服FEZ)
紅國萬歲

笑傲無雙 玩過星曲WEB

FEZ 香港組反來玩就好
好鬼悶 真心想玩
玩大陸服 都唔係玩緊咩

文化上溝通唔到

玩fez 雖然長期做半街人, 真係好令人懷念
港服執左之後有去日服玩一排
感覺就係好暴力

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 07:41 AM , Processed in 0.031307 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存