2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 有無人覺得呢2隻英其實好屈機
go

[英雄心得] 有無人覺得呢2隻英其實好屈機

而家d人場場ban左飛斯同劫,基本上好難見到呢2隻英出場.但原來有2隻英同呢2隻有得揮.
1.馬爾札哈
最近係到研究呢隻英,發現隻英唔單止線上強勢,團戰一樣強勢.首先,佢線上唔洗點食兵,e一隻殘血就基本上可食哂全部,即使你被人壓制或冇m都好,只要e到一隻殘血兵,就基上可收到4隻兵到.所以隻英係清兵極快,唔係太需要藍buff.
另外,隻英單挑能力同星朵拉同劫同飛斯基本上平手.最近我嘗試左幾種出裝方法,原來隻英既核心裝,係時光杖,只要出到呢把武,基本上你唔會輸俾任何一隻ap.而且隻英遊走能力極強,只要你有大,遊走多數成功.
講返馬爾打團,隻英真係比起大部份ap 有用多了.而家既版本唔係太岩d團戰ap發揮,daoe 傷害英好難命中好多敵人,球女就係一例,招大頂多放中2個到.而馬爾既特點就係控住敵方既坦克,且對佢地做成大量傷害.唔同其他ap ,要命中對面ad ap 先會有好大發揮.容錯率好高.加上馬爾招q 技係poke 黎講算唔錯,有沉默,招e 技面對成堆殘血更加係收頭神器..
再講馬爾既出裝: 馬爾後期打坦一樣可以超痛,因為馬爾可以唔出任何防裝都得.即係6件輸出裝.
第一件裝一定係時光之杖,馬爾唔同其他ap一樣,佢係唔係太需要藍buff,減cd 係無咩需要,因為馬爾係講求一波爆發ko 對面.時光杖提供既血量可以令你有法坦既能力,ap仲要有成80咁多\,比起大聖杯好得多了.第2件裝可以係金人或死cap,視乎對面陣容有無沖臉英,逆風可以第2件出魔穿杖.第三件裝可以係面具或魔穿杖,視乎返對手既魔防而定.馬爾最終裝備應該係 金人,時光,大面具,魔穿鞋,魔穿杖,死cap/冰杖.其實馬爾面具配冰杖,比起面具配死cap,輸出方面唔會差太多,出左冰杖有埋控場效果,坦度亦增加,果時你可以有3000血,同一隻法坦無分別.
死歌遲d再打
人權;

打線可能羸既
一到團戰 人地CARRY出件水銀  成隻英冇曬用

羽;) 發表於 14-11-26 10:01 PM
打線可能羸既
一到團戰 人地CARRY出件水銀  成隻英冇曬用

可能你仲味了解馬爾恐怖之處,馬爾係隻專打前排坦克既ap英來,可以極速秒殺一隻成型坦克.馬爾唔需要開大打後排,只要你成功殺左對面既坦克,對面既ad ap 根本任人魚肉

前提係要你肥得起先秒到坦 肥唔起連後排都秒唔到

對比起傳統比賽中路 (如阿璃, 星朵拉, 球女, 劫, 炸彈人等)
1. 佢無遠程減速技, 無移動限制技.
2. 佢無瞬間秒人COMBO, 完成動作 E/W 要幾秒, 傳統的一套秒, 你沒太多機會俾人救到/反擊.
3  佢無位移技.

另外佢仲有幾個不足之處,
1. Q技前搖太長, 陏成半秒先出到Q技, 比起球女QW2連太慢了, 不能邊走邊POKE人.
2. 大技連自己都企埋係度, 太危險了.

但係以上都係傳統比賽用英比較, 新打法另計.
用佢可能要隊友配合一下會出奇效.

燕返卍 發表於 14-11-27 11:57 AM
前提係要你肥得起先秒到坦 肥唔起連後排都秒唔到

基本上我而家已經練到隻英逆風都肥到既地步.隻英唔需要大量遊走殺人,可以改為無限食4鬼食3狼,同盡量食哂一波兵.最緊要係隻英既天生被動實在太op,單挑都係靠呢d蟲仔幫拖

hk19972003 發表於 14-11-27 02:18 PM
對比起傳統比賽中路 (如阿璃, 星朵拉, 球女, 劫, 炸彈人等)
1. 佢無遠程減速技, 無移動限制技.
2. 佢無瞬間 ...

定確係,所以佢打比賽先咁難出黎.但而家s5唔同哂,可能佢將來都有出場空間都唔定.但佢既優點都好明顯,大技用黎捉人一流,w 係打百分比魔法傷.重點係隻英本身打排位勝率好高,可能隻英真係用黎打排位唔係打比賽.

呢隻好似一向係路霸,好在冷門冇比人開刀

都估到係呢隻 中路霸主

装同你一樣 我用冰杖五用金人

呢隻英D 爆發力唔夠 其他強勢

我用卡特最撚驚就係馬爾札哈

我覺得哩隻main黎打rank好著數

我鐘意依隻英囉黎SUP 好好玩架~|
又強 有JG黎一定殺到一隻先

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 05:10 PM , Processed in 0.034098 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存