2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL S5係咁多季最注重團隊合作一季
go

[其他攻略] S5係咁多季最注重團隊合作一季

玩左10日到S5 發現S5各種變動令我覺得係最好玩既一季,正正體現緊英雄聯盟呢隻以團隊合作玩法為主要既思想.首先,S5同S4最唔同既地方就當然係野區既改動啦,咁而家D昔日既一線JUNGLER 可以話唔再係咁有威脅,而家野區D怪變強左好多,重生時間又多左,變相你要衡量一下GANK同唔GANK既風險.好似李星呢種前6好大威脅既英會大大減若左,因為李星多數需要係3等前就GANK 一波去獲得優勢,但係通常李星要打完哂紅藍BUFF 同4鬼需要既時間會變長左,而家李星唔可以再好似之前咁 利用自己速上3等去GANK人地2等 ,等到你GANK 時人地都3等了 ,姐係你需要承受既風險就好大.其實,而家既野區改動係好岩D上6利用大招去GANK 既JUNGLER.最近有人係咁話狼人變得OP左好多,定確係,狼人係一隻利用大招去GANK 既JUNGLER,而佢GANK 成功既機會幾乎100,最重要係狼人亦係一隻屬於團隊效益偏後期既英雄之一,佢招E 技可提供大量視野 ,W 可團隊攻速,大技作先手超好用,而家佢打野續航力超高,唔需要面對目前部分打野續航力不足問題.

目前前三甲打野分別係:1 狼人  2 草人 3 賽恩
歡迎大家分享對S5 改動既感想

各季特色:
S2: 坦坦坦坦坦, 坦爆佢
S3: 順局就全圖插紅眼, 人地連門口都出唔到.
S4: 選個刺客英, 前期忍你一下, 之後偷幾個頭就無恥了.

而家S5 無左小龍個經濟,真係好超多,逆風隊伍都仲有得打 K數唔會好似之前咁超過10K ,完全被吊打.

回覆 sunny037732 的帖子

輸小龍機本上已經唔係經濟問題,小龍到目前呢一季泥講已經係有必要100%搶及保護,輸一條小龍相差都好遠

babylucky 發表於 14-11-30 01:28 PM
回覆 sunny037732 的帖子

輸小龍機本上已經唔係經濟問題,小龍到目前呢一季泥講已經係有必要100%搶及保護 ...

感覺上係被人放大左小龍既重要性,我覺得第一條小龍係一定要搶,因為會加8%物魔雙攻,真係好高性價比,至於果D加15% 打塔能力同5%跑速,真係無咩分別.總結黎講,呢種改法係減輕左大順風情況 順風隊可以無限食龍累積大量經濟優勢.以前S4 如果你肥得起加埋小龍既經濟,加上隊友保護得你好,真係輕鬆CARRY,但而家真係頂多肥得起都係多你一件半大裝.同埋呢季更加係變相大NERF D分推英,例如易大蠻王武器大師.相反,增強果類半坦半輸出又有小量控場英,上路黎講 達瑞斯 船長 雷文係大BUFF ,雷文真係100% 要BAN,唔係好難打.

賽恩 暫時未見過人玩打野  唔知成效係點
不過我覺得烏龜會比賽恩勁  支援快唔洗講  加埋招嘲諷其實一捉就死  

狼人打野而家真係世界級
智慧刃一出直到勁到可以企定打

回覆 夢的理由 的帖子

烏龜未改果時係布甲五水出門
宜加改左件布甲都合唔到打野道具
搞到好哂時間 出打野刀就好難玩

夢的理由 發表於 14-11-30 05:46 PM
不過我覺得烏龜會比賽恩勁  支援快唔洗講  加埋招嘲諷其實一捉 ...

高端場 賽恩=op 存在,本身我自己都有用,3招控場技,好睇個人操作,操作得唔好變左隻英gank 既穩定性好低.最op 係而家賽恩死左可以係咁尻人,狂bo,我試過殘血塔殺,死人尻死3條友,賽恩既價值就係到,同死哥大同小異.

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

夢的理由 發表於 14-11-30 05:46 PM
不過我覺得烏龜會比賽恩勁  支援快唔洗講  加埋招嘲諷其實一捉 ...

稻草寶寶肥左團戰1v9拯救世界

S3插眼戰無誤 成個場都好光亮

sunny037732 發表於 14-11-30 02:55 PM
感覺上係被人放大左小龍既重要性,我覺得第一條小龍係一定要搶,因為會加8%物魔雙攻,真係好高性價比,至於果 ...

相反,增強果類半坦半輸出又有小量控場英,上路黎講 達瑞斯 船長 雷文係大BUFF

小弟新手,可唔可以解釋下點解咁講

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-17 03:51 AM , Processed in 0.030412 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存