2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 熱烈慶賀天空之夢拍賣3分鐘完場
go

[閒聊討論] 熱烈慶賀天空之夢拍賣3分鐘完場  

十週年勳章(賀詞)

睇完呢個新方式
提出番小小意見
1.無左個競拍氣氛,玩暗標1次性出價,無得搶野無野好玩
2.投標成功無公佈價錢,連人地幾錢bid到件野都唔知,好失望

建議:
1.可以將最高出價既幾個人,入到gm房再出價搶
2.希望可以公佈番交易價錢

大家都提下意見(小雲會睇到,多數唔回應咁解)
呢個方式既拍賣會明顯比之前失色不少

已有 1 人評分Good 收起 理由
TT媽 + 3 你都辛苦晒

總評分:  Good + 3   查看全部評分

無計啦
琴日天ser d人玩野嘛

天ser d人唔玩野 gm都唔會咁做啦

辛苦哂:PPPPPPPPP

十週年勳章(賀詞)

可喜可賀 可喜可賀

第一日太多人玩野~~~
以第一日既情況..一係取消,一係改變...

不過方式會再研究下~~
始終都有第一次~~

官方小雲 發表於 14-12-20 11:38 PM
第一日太多人玩野~~~

有人都講左可以將參加者既限制LV數提高,罰得更嚴重又唔見你照做
玩暗標係狗既 u win
想當年我曾經玩出大頭佛個陣做野咁快手仲要封左係我部機個陣用過既幾隻AC
係呢次拍賣度又唔見出番呢招

TT媽  認同封左部機個陣用過既幾隻AC 應該一視同仁  發表於 14-12-21 12:20 AM

十週年勳章(賀詞)

官方小雲 發表於 14-12-20 11:38 PM
第一日太多人玩野~~~

你之前set 50lv係個多人既ser緊係多人玩野
50lv ac根本隨隨便便打場死地都升到
同埋拍賣物品好似其他人講咁
下次可以比出post比大家投票揀野bid
(最好官網可以出個公告宣傳下)
不過事到如今唯有期待下一次拍賣
btw 辛苦晒

回覆 官方小雲 的帖子

你地曾經有位同事做法係:
當投到某1個數目(大約係1s防左右)
gm就會拉過位玩家入房易佢睇下有無防爆
玩野就即時封ac 這個方法也不錯

樓主建議不錯
拉出價最高頭5位玩家入房
再易下睇下佢地有無防爆(以防佢地玩野)
由最高價過個數目再開始競投
咁會唔會好玩啲呢?

真係辛苦晒

另外我想問 GM拉人入房係咪無視SER,無視地區

十週年勳章(賀詞)

其實我有幾個意見... 比較長... 歡迎大家討論討論研究研究...
希望小雲考慮考慮...

1. 關於簡易拍賣程序
- 香港代理商可以嘗試同韓國廠商申請增加1個拍賣NPC(i.e.拍賣商人)
  拍賣商人可以取代GM起以往拍賣活動既工作, 減少GM既工作量
  拍賣物品既時候, 玩家可以點擊NPC出價, 出價後NPC會立刻收取該玩家所輸入既防爆數量(出價數目規則等等就官方自己調校喇),
  防爆不足的話NPC可以出現"請確認防爆數量是否足夠"等等對話, 然後好似平時咁當無事發生過.
  另外, 其他玩家亦都可以透過NPC確認有關物品目前最高出價以及距離物品成交既剩餘時間
  當交易完成後, 成功中標者可以透過NPC換領拍賣品, 落標者可以透過NPC拎返出左既防爆
  當然細節既野GM可以同原廠協商完再自己訂

2. 關於處罰
- 如果話技術上/其他因素認為(1)提到既交易NPC有製作上既問題,
  針對舊有拍賣方式, 我覺得處罰上應該嚴厲小小
  例如話, 玩家無法支付既防爆數量 = 帳號被凍結既日數, 最多半年/一年等等,
  以及永久不得參與拍賣活動

3. 防止搞子分子破壞活動
- 有人認為應該提高參與玩家等級, 呢點我就唔係太認同喇
  一個遊戲最重要就係公平性同埋取得平衡,
  如果有低LV既玩家有足夠防爆, 但因為懶, 無練高LV而被迫無法參與活動,
  其實係有小小唔公平
- 所以我覺得可以增設拍賣門票
  1. GM可以起拍賣開始前1小時向玩家即場售賣拍賣門票, i.e.10防爆1張,
    玩家想競逐1件拍賣品要買1張門票, 想競逐2件拍賣品要買2張門票, 如此類推
  2. GM增設1個拍賣用地圖, 每次玩家進入該地圖時系統會自動沒收1張門票
  3. 玩家開始出價
  4. 截止出價後, 中標者要向GM交出自身出價減10既防爆數量換取拍賣品, 然後離開地圖
   4A. 如果該玩家無法付出有關款項, GM將玩家強制逐出地圖, 並沒收買門票果10張防爆
  5. 運吉人士, 中標人士離開地圖後, GM向其餘在場人士交還10防防爆
  6. 其餘人士離開拍賣地圖 (或被強制驅逐)
  7. 拍賣地圖再次開放進入 (準備競賣下一項拍賣品), 並重覆(2)-(6)
  咁樣做可以減少運吉既人 (因為佢地始終要付出10防爆既代價)

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

個人小小意見
(1).如果天空SER D人唔玩野,根本就唔會改變規則,我記得有一次天空SER拍到夜晚1點幾都未完活動。要怨就怨果D立心不良既玩家,GC係咁玩法我覺得應該要讚,冇謂要浪費大家玩家時間。

(2).至於公布格價方邊,我覺得都可以公布既。

(3).我覺得琴日活動都算成功,如果你真係咁想要件野?點解唔出高小小呢,就好似政府招標都係用暗標方式,我相信GM都唔會搵個出價低既黎交易,你話係唔係。

起碼我又唔洗見到天空SER拍1件野拍左2個鐘都未拍到既情況出現先,我十分同意玩野永久封IP的。

點都好啦>_>用玩自重

十週年勳章(賀詞)

ericfung91213 發表於 2014-12-21 00:54
其實我有幾個意見... 比較長... 歡迎大家討論討論研究研究...
希望小雲考慮考慮...

1. 關於簡易拍賣程序
- ...

其實我都覺夢歷缺少一個拍賣場
有部分game都有拍賣場可以比人擺野上去bid
參與者個lv方面係對某d人唔公平
但都只可以怪玩野既人
第一晚gm試過暗標,都係有一堆人仔玩野
我諗琴晚果場都係50lv,大概都有幾十人玩野
最終一句講晒,係玩家質素低先會出現咁既情況,d小學雞鍾意玩野,咪齊齊冇得玩囉

ericfung91213 發表於 14-12-21 12:54 AM
希望小雲考慮考慮...

當物品落標後,NPC派回落標者的防爆會出現很多問題的~_~...
如果玩家刪除了角色怎麼辦?
如果玩家投標了兩次怎麼辦?
如果玩家投標時,在伺服器記錄前因線路問題登出了,怎麼辦...?
如果系統記錄時伺服器崩塌或供應商系統出現錯誤時如何補救等....
收取物品後,再派回的方式因為牽涉到很多問題,也有可能是我們意想不到的…
因此也有機會出現洗防爆的情況...
到時候就得不嘗失了…

(因為投標物數量跟平常活動不一樣,不是派發固定數量的物品…所以問題不是那麼容易解決…所以才會需要到人手代替~不過也感謝你提供的意見,但實行上不是那麼容易)

個拍賣悶左好多

一出價就要易防爆 等到果件拍賣品完左先跟返交易記錄退防爆

見到有人惡意不斷推高個價 就CHECK佢地IP
如果佢地係同一個玩家 咪全部ACCOUNT封1個月
加埋負200000名譽負1000面子
易唔出防爆咪又一樣封1個月 負200000名譽負1000面子

TT媽 發表於 14-12-21 12:17 AM
回覆 官方小雲 的帖子

你地曾經有位同事做法係:

其實..我也有研究過當個價出到某個位,先要求玩家提供防爆示意,
但是這樣做同樣是可以玩野,跟第一天活動其實也差不多,
當最後成交價出現時,邀請玩家到GM房間,發現玩家並無此等數量之防爆,已立即封鎖帳號。
之後與第二高價之玩家進行交易,同樣出現此等行為…
因此實際作用不大。

如果先暗標,再公開拍賣,情況會與上述的差不多,
因為玩家將不會事先投以高價進行暗標,
而改為於進行交易時,才出高價。
這樣的結果會造成跟之前的拍賣方式沒有太大分別~
所以也不預以考慮~

至於其他拍賣方式,小雲還在研究當中,歡迎各位繼續提供意見,以加強以及營造良好的拍賣環境。

比如,在交易時,GM會先邀請成功暗標的玩家到GM房間,並先確認防爆數。
繼而公佈成功投標的防爆數目,其他玩家可以進行搶標,但出價必須高於50%才會預以理會。
例如:
[神聖]獨角幻獸箱子 玩家A以1000防爆投得
其他玩家必須出價高於1500才能搶標~這樣對於事先暗標的玩家較有保障,又不失投標氣氛~

不過目前還在考慮當中,因為追加50%也可能減低其他玩家的投標意慾~

十週年勳章(賀詞)

官方小雲 發表於 14-12-22 10:38 AM
其實..我也有研究過當個價出到某個位,先要求玩家提供防爆示意,
但是這樣做同樣是可以玩野,跟第一天活 ...

50%肯定無人會再投標
應該大多數物品都超出左市價
如果低%D都應該會有人玩

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 09:51 PM , Processed in 0.059082 second(s), 25 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存