2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 好耐冇貼, 是日晚餐
樓主: 東方.真龍
go

[熱話] 好耐冇貼, 是日晚餐 [複製鏈接]

算平 幾好

吳受坤 發表於 15-1-17 11:25 PM
咁我就唔知,
我只知我屋企人買番黎果啲牛扒都起碼過一百蚊一塊,
係美國安格斯牛扒或者牛柳,

你屋企食親牛排都專買呢種?

十週年勳章(賀詞)

東方.真龍 發表於 15-1-17 07:25 PM
旺角女人街頭, 家樂個邊入

-.-果個位都好崎呢喎...
發覺真龍兄每次都發掘唔同既食好野既地方...

薄切牛扒搭條腸

玩過星曲WEB

缺心情 發表於 15-1-19 12:32 AM
你屋企食親牛排都專買呢種?

哦, 多數係,
不過有時都買日本果啲

吳受坤 發表於 15-1-19 06:13 PM
哦, 多數係,
不過有時都買日本果啲

咁你屋企都幾有錢,買親都係呢D。

玩過星曲WEB

缺心情 發表於 15-1-19 10:11 PM
咁你屋企都幾有錢,買親都係呢D。

唔算啦!普通家庭姐

吳受坤 發表於 15-1-19 10:19 PM
唔算啦!普通家庭姐

對我黎講都唔算普通啦。

玩過星曲WEB

缺心情 發表於 15-1-20 10:50 AM
對我黎講都唔算普通啦。

你太謙啦

吳受坤 發表於 15-1-20 12:41 PM
你太謙啦

冇,我絕對是窮光蛋,現在也在失業中,電話,面試不少,在等工作消息。

如果單單是這樣倒是還好,可是現在這裡住的地方又說要加租,一加加一千元=....=。加上天天被樓上那班品德低的死小孩吵,真是火都來。

玩過星曲WEB

缺心情 發表於 15-1-20 01:31 PM
冇,我絕對是窮光蛋,現在也在失業中,電話,面試不少,在等工作消息。

如果單單是這樣倒是還好,可是現 ...

而家人浮於事,揾到一份好工可能都會難啲,
唯有漁翁撒網啦!
至於你屋企樓上個細路成日又跳又嘈,
真係要報警處理,等佢地唔好以為你好蝦,
有啲人係欺善怕惡,你唔好俾佢地食住你,
警察上佢門處理噪音,你千祈唔好出現同埋如果碰見果啲鄰居都唔好俾佢地知道係你報警,
就算佢地明知係你報警,你都唔好認,
若無其事就得

吳受坤 發表於 15-1-17 11:25 PM
咁我就唔知,
我只知我屋企人買番黎果啲牛扒都起碼過一百蚊一塊,
係美國安格斯牛扒或者牛柳,

牛肉有分級嘅...

而西冷牛扒嘅西冷係指部位, 所以西冷牛扒都可以係大陸黃牛做成~

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

個賣相唔OK 同好貴

玩過星曲WEB

KA2837 發表於 15-1-22 10:48 AM
牛肉有分級嘅...

而西冷牛扒嘅西冷係指部位, 所以西冷牛扒都可以係大陸黃牛做成~

牛品種唔同賣都唔同價錢,
不過最緊要隻牛係健康冇病而處理過程衛生乾淨,
煮食過程乾淨同師傅烹調好,
咁咩牛扒都好味姐

吳受坤 發表於 2015-1-22 11:32
...

打邊爐又唔同喎 無個爐點打
已有 2 人評分Good 收起 理由
吳受坤 + 1 精品文章
KA2837 + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

玩過星曲WEB

KA-ar 發表於 15-1-22 01:30 PM
打邊爐又唔同喎 無個爐點打

咁又係喎!

吳受坤 發表於 15-1-22 11:32 AM

咁又係~

一個成功嘅厨房佬就係要可以將大陸黃牛煮到變日本和牛俾你食而你又唔知!
已有 1 人評分Good 收起 理由
吳受坤 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

吳受坤 發表於 15-1-20 10:15 PM
而家人浮於事,揾到一份好工可能都會難啲,
唯有漁翁撒網啦!
至於你屋企樓上個細路成日又跳又嘈,

我一日之內又打電話又填表,面試好多次(我係屋企打電話既時候,附近都有鄰居講埋D廢話),之前係我未搵到既時候,有一兩位鄰居行過重講左D好難聽既說話。依家搵到一份9千幾接近一萬既工作。

佢地真係好嘈,日日都係到同我嘈,佢地D細路用聲嘈我,我就用聲嘈返佢。有一日佢地就話果日我嘈佢D細路先重好意思話佢地D細路嘈,我就回佢一句:「咦,但係我日日都係俾你地屋企班細路嘈醒,咁唔知邊個嘈邊個先呢」,就完全安靜。如果真係報警,佢地一定知,點會唔知,重邊到會有其他人報警,呢到D人幾乎全部都係欺善怕惡,就算發生好小既事都立即閃,又點會同人吵同報警之類既事發生。記得有一次晚上,係附近既有一戶屋企自己係到吵架,吵到好似想打起上黎(特別聽到個男人好似想動手),我阿哥就好八咁企係露台聽,我就大聲話俾那戶人家知道:「吵都唔緊要,如果真係打起上黎,我就立即報警處理,最憎男人打女人。」。係呢兩邊路行過既鄰居都話有事發生,有事發生,唔知係唔係到要打起上黎,都係快D走,唔好野屎上身啦,到時真係有人報警就麻煩架啦,走啦。講完就立即跑,9秒9跑走。

講真我唔怕會出門既時候睇到佢地,都試過有咁既情況,如果當時係對我冇咩既我就唔會做D咩,但係如果當時對我做左D咩既我就會還擊。好似有一次佢既細路踏我家門口附近的白牆一腳(留低左一個黑印,現在沒了),咁岩我係樓梯口行上去睇到,我沉默的看著一大一細的雙眼站在原地好一會,佢地完全動都不敢動,小孩到大人的身後,大人才開始教訓小孩不應該這樣做,跟我說了一聲抱歉,我只係留了一句說話:「今次算數,再有下次俾我睇到佢踏牆,就唔係咁簡單就可以算數。」。在我關門脫鞋時聽到佢地話我好恐怖。

我岩岩打呢篇留言既時候,我阿哥佢一返黎又係到叫累叫痛叫好睡訓(佢沖完又係到打機,點會去訓),又話要立即洗澡(我返左黎開左熱水爐都未洗,本來要洗但係聽到樓上洗澡就俾佢地洗完先,之後冇幾耐我阿哥佢返黎就要立即搶先要洗,我都已經冇出聲),撞到我個屏風又完全扮冇事又唔整返好(都已經好多次都係咁),就一路話好累好痛就返入房。之後又大聲話我未幫盤植物澆水,基本上我都已經懶得應佢就嗯了一句長(應短既,佢又話我冇應佢),之後又話我態度唔好之類,冇責任心,係到扮曬野,又冇幫那盤植物澆水,佢已經幫我澆左好多次。叫我唔好要任何植物返黎,唔係就同我丟左佢(咁點解我話要送俾人或丟既時候又話唔得?要我就算唔理佢都放左植物死為止先好丟)。

講真我廢事踢爆佢,早上有時我未睡或被吵醒,其他時候係屋企都睇到佢唔係每日都澆水,上香亦都唔係每日早上都有上。佢話我冇幫自己盤植物澆水,咁佢自己掛住果盤野都枯得七七八八。我之前話過幾次既然係咁,咁我重新整個自己果盤野送俾人又話唔得,之後佢又係一堆廢話。佢話我冇責任心,佢自己返左工咁耐每個月搵既錢多過我,但俾既家用係最少,重好理所當然咁認為好足夠,俾多幾百都唔願意(佢買點數卡都五百幾蚊至六百幾蚊)。佢平時返屋企(假期基本都係一樣)就係拿飲料,零食,開電腦玩遊戲,返到黎都冇做任何家務,碗,衣服,垃圾,地板,家中缺少的東西都是我弄,我之前要上班的時候就在上班之前及下班之後弄家務,我每日返黎就只係睇到屋企咩都冇整,佢買野飲都係丟在我電腦桌旁邊既地板又係好理所當然,就算垃圾袋滿左都照丟垃圾進去(不管是否滿到會掉在地上,掉在地上也不會收拾),佢本人就係自己房打機玩遊戲。

我用電腦開短片黎聽已經調教小聲到接近關掉聲音位置,樓上時不時都有小孩砰地或拉野既聲發出,我就整返D聲嘈返佢,我阿哥就叫我全名同我講你唔好同我發脾氣,對佢發脾氣係冇用,佢唔會怕,係既把屋企所有野都丟到爛為止,咩都冇就最好。佢就一路係到講,上面一路係到整呢D聲,我就真係有D火係到講:「我頭先係對你發脾氣咩,邊個同你講我係對你發脾氣呀?!我係對上面發,係到同我砰砰砰。」,佢就安靜了一下再說:「咁你上去投訴佢呀嘛。。。你唔同我講邊個知?」, 「上去投訴有用咩(我上次就已經上去拍門,佢D大人同細路咩反應都已經係到打過出黎),我都係日日俾人吵醒。你真係唔知咩,你真係完全聽唔到咩?你唔係聽唔到,你聽得好清楚,你係扮聽唔到,唔好我話你。」(我有時都懷疑阿哥係唔係呢類人。我俾人蝦既時候佢有幫手咩,幫佢條命,佢係到用耳筒玩機扮聽唔到,等到之前有一段時間睇下好似完既時候先同我講:「做咩咁唔開心,係唔係呢到有仆街蝦你,係既同大佬講,大佬同你屌到佢地班仆街真係仆街。」,而呢個過程已經係幾年之後既事。),之後佢就安靜左自己返入房話:「呀。。。買六合彩先,差D唔記得左。」。又係到同我轉移話題,我回佢一句:「就算你買六合彩,都唔會中架啦。」。

我阿哥會幫我先至出奇,頭先我一直俾上面既細路係到砰砰砰,我就整D聲嘈佢,我阿哥係完全唔罵上面既人,只係罵我,罵我:「你唔上去投訴(我之前上過去),係到拍夠未呀!?嘈死人!好學唔學學D衰野,痴線!」。我回佢:「唔見你罵佢地?只係罵我。我痴線既話,你地都唔係好得幾多。」,佢回我:「好學唔學只係學識D衰野。」,我回「係呀?都唔見得你有幾好呀,D砰砰砰聲日日不斷就係到扮聽唔到。」,佢回我:「你唔好去死。」,我回:「我都好想死架。」,之後佢就沉默了。

玩過星曲WEB

缺心情 發表於 15-1-24 07:43 PM
我一日之內又打電話又填表,面試好多次(我係屋企打電話既時候,附近都有鄰居講埋D廢話),之前係我未搵到既 ...

唉,果啲人日日咁嘈你,
你又唔想報警,咁盞自己屈埋屈埋唔開心,
但你地應該又唔會搬走住,
咁冇計喎,唔通忍到果班細路都大個哂,
希望佢地到時唔會再嘈咩?
咁唯有你百忍成金,處之泰然,
至於你呀哥呢~話哂兩兄弟相依為命,
大家同一屋簷下都要包容互相體諒,
咁唯有希望佢快啲有女朋友搬出去住啦!
家家有本難唸的經,
先至體會到幸福真係唔係必然,
不過你都要放開懷抱,放鬆心情,
千祈唔好搞到自己有抑鬱症都唔知,
呀!你有冇跑步習慣,有時間出去跑番幾個白鴿轉也不錯,
而家天氣清涼,跑完都唔會好熱一身汗,
但個人就會精神左開心左,你不妨一試,
因為運動後會令人釋放胺多酚,令人心情愉快

玩過星曲WEB

呀!仲有你一遇到有咩唔開心,
可以深呼吸幾次等自己心情舒緩安靜落黎也都唔錯架!
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 11:38 AM , Processed in 0.033083 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存