2000FUN論壇

搜索
go

[英雄心得] 求教FIZZ [複製鏈接]

如題...請各位大大.留下求教

加油 其實打ng用多幾次就會上手嫁喇 :3
雖然我未玩過fizz唔敢講易玩
但就算有人同你講點玩都要自己實戰多啲先會玩得勁嫁

我自己MAIN FIZZ中路, 但你一句放低我好難答你, 不如講下你想知D咩
最基本 主E副W, 第1件最好上黑魔禁書先, 對面多AP可以上骨杖先, 第2件就多數金身
你想知其他既我再詳細D講

先玩幾場FIZZ,再去睇解說

依家FIZZ中路已OUT 削傷害削得太強 以前WQA幾野就可以秒人咁制 依家R中埋都可能秒唔到仲要比人反殺 好多英已經可以取代FIZZ EG:LB,劫,艾克,啊卡莉,馬爾
但近排加強返W GE百分比扣傷,依家FIZZ已經轉左上路 W百分比扣傷 保證唔洗太多攻擊裝都有傷害 有低CD GE E技. 金身+坦裝之下 FIZZ可以生存好耐 上路坦FIZZ已成為一隻有坦有輸出GE英 比賽相當熱門:)

冷亦風 發表於 15-6-6 12:38 PM
依家FIZZ中路已OUT 削傷害削得太強 以前WQA幾野就可以秒人咁制 依家R中埋都可能秒唔到仲要比人反殺 好多英 ...

上路FIZZ AS半坦玩法已經NERF左...之前因為W 百分比傷害放左係主動個度, 下下扣百分比傷D人先玩攻速半坦

依家已經放返係被動個度, 要3秒內先扣齊個個百分比傷, 所以玩多數都係行埋全AP

但唔否認FIZZ已經弱左好多比起以前

現家FIZZ中路都好勁,出巫妖加盧音殺爆全場

oscarwan55hk 發表於 15-6-6 01:23 PM
上路FIZZ AS半坦玩法已經NERF左...之前因為W 百分比傷害放左係主動個度, 下下扣百分比傷D人先玩攻速半坦
...

由主動改為被動完全唔覺得有NERF左上路FIZZ:)
FIZZ中路我已經完全見唔到:) 唔好話AP 但係上路,打野FIZZ就有唔錯GE出場準
FIZZ依家要玩中路AP已經冇以前GE強勢 仲可以話係弱勢 傷害不足 一套秒唔到脆皮已經失去刺客GE價值 加上依家已經係坦克聯盟 想秒人難上加難 對線弱 面對依家GE熱門中路英 EG,科加斯 蛇女 冰雞 毫無還擊之力 我諗唔到拎FIZZ呢隻英黎玩中路仲有咩意義 被版本淘汰 操作再好都只能欺負一下新手 面對相同實力對手 完全唔洗玩
半坦FIZZ出左三相什至殞落GE FIZZ絕係有傷害 什至可以黏死人 坦裝再利用其E GE特性 可以成為團戰中GE搞屎棍 令對面想殺又唔係 唔想殺又唔係
中路想秒人 唔單止要大技中 仲要拎埋E黎打傷害  咁樣你直接就冇左招保命技 而且都唔一定秒到人 仲要出全AP裝 自身脆到不行 一下就熔左 所以仲要堅持玩AP只能說同版本作對

冷亦風 發表於 15-6-8 10:32 AM
由主動改為被動完全唔覺得有NERF左上路FIZZ:)
FIZZ中路我已經完全見唔到:) 唔好話AP 但係上路,打野FIZZ就 ...

我講既NERF左係傷, 本身1秒可以打出黎既傷變左要3秒先打到, 咁明顯係NERF左

中路FIZZ依家明顯團戰係更食操作(我唔否認係弱左好多, 以前SNOWBALL到一個WQ已經可以帶走1隻CARRY)

但我完全唔覺對線期係你講得咁弱, 本身FIZZ 頭3 LV就係弱勢, 對咩英都差唔多,

FIZZ直至依個PATCH NERF左既係Q既傷同無左W既重創, 一波換血的確無以前咁強

但如果講打一波ALL IN, 玩得中既9成都係MAIN E, 係Q未升上去同AP未高之前,

1-2LV既Q傷, NERF同未NERF之前分別唔算話好大, 反而R既20%增傷配合E既輸出仍然係好可觀,

加上你打遠距英既話, 你要係線上打晒QWER落人地度根本唔容易, 除非對面走位失誤

好多時Q只係用黎拉近你同敵人既距離, 等你招R好中D, 咁既話, NERF左Q對對線期黎講影響唔算話好大

FIZZ中路對線亦都無你講得咁一文不值. 而你講對住中路強勢英好似CHO GATH咁, FIZZ係弱既

岩既, FIZZ本身對住FARM英就有D 束手無策, 最多跟佢一齊洗兵然後ROAM, 但唔會係毫無還擊之力囉

就算依家面對住刺客英, KAT, LB, ZED, 就算雙方技術水平差唔多, FIZZ都絕對唔會輸蝕

JG係點我就唔評論, 因為無玩開, 但如果你講到FIZZ對線係咁差既話, 你要行上路打D體質強既近戰

係上到裝之前, 對線期絕對唔會輕鬆得過中路

你話團戰係弱左好多, 無錯既, 但對線期絕對無你講得咁弱

以上既當然係基於我自己既ELO黎做基準, 我自己本身得鑽五, 但玩FIZZ都由S2玩到依家, 都叫有一定心得

如果你話你鑽一二或以上, 情況完全唔同既, 咁你當我無講過, 但至少FIZZ係我依個ELO仲生存到

oscarwan55hk 發表於 15-6-8 11:12 AM
我講既NERF左係傷, 本身1秒可以打出黎既傷變左要3秒先打到, 咁明顯係NERF左

中路FIZZ依家明顯團戰係更食 ...

只能說是小NERF 影響真的不大 唔好同我講夠5.2版本 飛斯所有技AP加成削左起碼一大半GE NERF法
中路AP對線期唔弱? FIZZ身為一隻近戰英 面對主流遠程AP 蛇女 馬爾札克 冰雞 除非你唔食兵 唔係你2LV前 已經比人POKE到冇左一半血 仲要係無傷消血 你可以話出水晶靈藥 回復多 但係我唔信你夠人地多蘭戒打
可唔可以講下FIZZ中路依家可以贏到D咩主流中路英? 我連BAN位都未見過有人BAN FIZZ
大技本身已經難中 就算你拎Q移位 遠程英雄都會係一個相當安全GE位置 就算中到大技 果段時間都夠人地走到安全位置 你開埋E過黎 已經冇晒所有傷害技 你仲做到D咩 A人? 冰雞Q R E W 一直普攻你直接冇血 蛇女等你E過黎一招大 W Q無腦E 對科加斯 你唔洗玩啦下化 任你點打都唔死0.0 馬爾札克 你拎埋E過黎冇晒位移技 隨便一套EQWR 又係完場
而你講GE KAT 識玩GE前期就會有Q WPOKE下/食兵 係6LV 快速清線去遊走 唔會傻下傻下仲對線
LB對線冇可能輸 LB前期遠程優勢 你絕對會被壓,漏兵 加上冇可能比人單殺 比人單殺一係自己亂衝 一係就真係廢 6LV有藍BUFF W R快速推線 主W CD快 支援 遊走 又係點都好過飛斯遊走
劫有W E Q或者就咁Q都可以POKE  FIZZ生活根本不能自理 FIZZ必定要先手 劫就有R神反手技 而且劫R必中 相比飛斯 空大=GG 飛斯同劫滿血中晒d技先可以勉強55波 隻劫冇理由唔識用自己優勢去POKE  
對FARM英一齊洗兵 你會唔會諗多左 識玩GE人地絕對會POKE下你 POKE到差唔多你唔B 就可以叫JG過黎收頭
我諗唔到依家FIZZ中路係弱勢有咩唔岩?
但係上路 面對多數都係GE近程英雄 食兵斷估唔會無腦被POKE 可以安心食兵 面對主流坦型上路 W百份比可以COUNTER 半坦流打法團戰完全勝於AP 上文我已經講左點解
本人主玩韓服/國服 韓服鑽2 國服電1 鑽5 台服就陪FD 玩 衝到白金就冇再打 都係玩下NG娛樂
唔係想炫耀什麼 也不值得炫耀 只係講返我係依家呢個段位對FIZZ呢個想法
玩得上鑽GE 除非買分 唔係GE對線期好少比人單殺 建立優勢只在於對線期壓線壓兵 以及小龍巴龍戰 推塔野區入侵等不同規模GE團戰
對線期我完全唔覺FIZZ有咩優勢 首先係近戰 其次無任何技可以安全食兵 劫都有招Q / W E
小龍巴龍戰極度依賴大技 唔中就毫無作為 容錯率太高 風險太大 遠不及其他中路主流英雄咁強 EG 蛇女 球女 劫
係推塔上 飛斯只有E係AOE 但係放E黎清兵極度危險 照計都冇人敢用 即係0清兵
係攻塔 守塔上根本毫無優勢
真係睇唔出APFIZZ 依家有何意義:(
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 09:58 PM , Processed in 0.033286 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存