2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 預算7500內 打機用 求主機LIST 留意25樓 落場報告黎 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 夢的理由
go

預算7500內 打機用 求主機LIST 留意25樓 落場報告黎 [複製鏈接]

笑傲無雙

回覆 夢的理由 的帖子

其實現在好多人開始用SSD

SSD 主要係用 系統  同大量READ GA DATA
HDD 用來儲存,即係VIDEO等

ONLINE GAME都算係大量READ GA DATA

系統+常用SOFTWARE 都50GB-70GB左右
劍靈都要用22GB

如果用120GB 其實好快用完
已有 1 人評分Good 收起 理由
夢的理由 + 2 感謝分享!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

話寧願用750 都唔用970果條友係咪ON9? 叫人用舊卡? 7500呢個價玩唔起970 要人叫750 黃金D人黎?
$7500 4790+970玩唔起?

CPU        Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-4790 Haswell Refresh (3.6GHz,8M Cache,LGA 1150,22nm)
Motherboard        GIGABYTE 技嘉 GA-B85M-Gaming 3 B85,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
RAM        Crucial DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram CT102464BA160B
HDD        Toshiba DT01ACA100 1TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD
SSD        ADATA Premier Pro SP920 256GB 2.5″ SATA3 ASP920SS3-256GM-C SSD
Display card        GIGABYTE技嘉 GV-N970WF3OC-4GD GTX970 4GB GDDR5顯示卡
PSU        ANTEC NE450C-BR NeoEco 450W 80Plus Bronze 火牛
Case        COOLER MASTER K282 (RC-282-KWN1) USB3.0 (黑色) 側窗中直立式機殼

$7500
夢的理由 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

pvpwinds 發表於 15-6-15 11:46 AM
話寧願用750 都唔用970果條友係咪ON9? 叫人用舊卡? 7500呢個價玩唔起970 要人叫750 黃金D人黎?

CPU        Intel  ...

火牛得450W會唔會唔夠力

夢的理由 發表於 15-6-15 12:24 PM
火牛得450W會唔會唔夠力

除非你諗住日後玩2張DISPLAY卡 唔係1定夠玩有突 唔駛怕

如果你玩超頻寧願俾多幾舊轉4790k  唔玩超頻用4790就ok

細佬岩岩去行完場
講講戰況先
都係根據樓上咁多位師兄既LIST再比現場D人汁  
(因為有D貨澳門冇 而且唔會入貨  或者因為同其他配件級數拉太遠做左調整  希望咁多位師兄唔好介意)
大概整合左三條LIST

第一條LIST  (店員口頭講我自己mark note  可能會唔清淅)
INTEL CORE I5-4460 3.2G/4CORE 4THREAD/6M/HD4600
B85技嘉   (呢個係塊主版)
希捷 普通款(店員話係硬碟黎)
光碟機隨意
技嘉gtx970
火牛550w
機箱用場里面夠大既
240gb SSD

加埋就8k3葡紙

第二條list (呢間鋪頭既店員詳細D  PRINT埋比我  我可以清淅D分享出黎)
core i5-4460(3.2G,6M Cache, HD4600 Graphics) $1370
GA-H97M-D3h $760
KVR16N11/8 8GB DDR3 1600MHz RAM $480
ST100DM003 1TB 7200RPM 64M SATA HARDISK $410
唔要光碟機
GV-N970G1 GAMING-4GD $3170
DELTA SERVERPOWER 550W EX POWER $620
AN-CA-GX300-WIN-B $399
Plextor M6s Series PX-256M6S 256GB2.5"SSD $990

第三條list 最貴  但係有興趣 (因為只係問下轉I7  所以I7部分會唔清淅 同埋ssd就壓低一個lv 平小小)
Core i7XXXXX $1370+9XX左右
GA-H97M-D3h $760
KVR16N11/8 8GB DDR3 1600MHz RAM $480
ST100DM003 1TB 7200RPM 64M SATA HARDISK $410
唔要光碟機
GV-N970G1 GAMING-4GD $3170
DELTA SERVERPOWER 550W EX POWER $620
AN-CA-GX300-WIN-B $399
Plextor M6s Series PX-256M6S 128GB2.5"SSD $990 -300左右

呢條list 9k

呢d係今日落場數據  希望咁多位師兄比下意見  抵唔抵玩咁樣
其實雖然係度問7500  但係出到場去到9k 其實都預左係咁
之前砌過一部都係2kf問list  印象我開5k5~6k post  最後我都係要落場砌到變6k5
重覆多次
(因為有D貨澳門冇 而且d鋪話唔會入貨  或者因為同其他配件級數拉太遠做左調整  希望咁多位師兄唔好介意)
你地既經驗同埋意見真係好有用  好多謝你地

可能有少少1999 請見諒

pvpwinds 發表於 15-6-15 11:46 AM
$7500 4790+ ...

其實呢條list仲好過你落場職員比你既資料
話晒佢地都係sales,,
呢條幾好,玩GTA 都可以全開,
更何況劍靈.7500$低

夢的理由 發表於 15-6-15 03:55 PM
細佬岩岩去行完場
講講戰況先
都係根據樓上咁多位師兄既LIST再比現場D人汁  

要記住 鋪頭俾得list 總會有d清舊底版 打死都唔好制 寧願自身搵左1條list 再搵d後補 以防無貨 仲好

你呢個價記住當你最大路野 i7 4790+gtx 970  走唔甩

真係想自己砌盡部電腦 落腦場買左有貨既先 無貨果d 上黎再問 實有人答既
夢的理由 + 1 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 1   查看全部評分

Andrew.3. 發表於 15-6-15 05:51 PM
其實呢條list仲好過你落場職員比你既資料
話晒佢地都係sales,,
呢條幾好,玩GTA 都可以全開,

$7500  4790+970 走唔甩
hdd wd st 真係唔會叫人用住 反而Toshiba 性價比高

如果去黃金地庫買料砌機要小心一點,我11月買個K95 RGB鍵盤4月就壞左
而上星期二買個RAZER 5.1MUSIC SOUND BAR一開箱火牛就已經爛左
其實仲有芒同火牛不過上年嘅事都過去了
扲返去問店員佢話人為意外要返代理好彩代理話有貨打俾我換過隻
問返做黃金啲朋友原來佢地落貨係用掟的,聽完一肚火仲要出名大公司
夢的理由 + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

EK3(5次元) 發表於 15-6-16 01:22 AM
如果去黃金地庫買料砌機要小心一點,我11月買個K95 RGB鍵盤4月就壞左
而上星期二買個RAZER 5.1MUSIC SOUND B ...

咁我又唔會買到爛貨   佢話包埋同我砌好部機     

pvpwinds 發表於 15-6-16 12:35 AM
要記住 鋪頭俾得list 總會有d清舊底版 打死都唔好制 寧願自身搵左1條list 再搵d後補 以防無貨 仲好

你呢 ...

底版應該冇問題

LIST3塊版佢話性能幾TOP (我諗銷貨應該幾快) 應該唔會係舊貨黎

SSD 和HDD 當然可以一齊用..
SSD用來裝OS同GAME
HDD放其他野..目前1TB好似唔多夠用了..閒閒地相片,影片都幾十G咁..
夢的理由 + 2 感謝分享!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 01:17 AM , Processed in 0.028970 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存