2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 扣抗問題
go

[疑難雜症] 扣抗問題 [複製鏈接]

假如 敵對有135%暗抗 武器橙效扣19抗 咁係扣19%定係實數19?
另外 敵對有135%暗抗 盾效扣12% 咁係135%入面既12%定係135-12呢?

仲有 武器有橙效,盾 都有扣抗係 扣左橙效先再扣盾 扣盾先再扣橙效

如果 扣抗盾係咁計既話(135%入面既12%) 扣左橙效先再扣盾 就會扣少左

有冇人可以解答下?

十週年勳章(賀詞)

雖然冇實測過,不過應該係普通加減法問題嚟,除非唔係。

1 敵對有135%暗抗 武器橙效扣19抗 咁係扣19%定係實數19?

扣19

2 敵對有135%暗抗 盾效扣12% 咁係135%入面既12%定係135-12呢?

唔知有咩分別

3 仲有 武器有橙效,盾 都有扣抗係 扣左橙效先再扣盾 定 扣盾先再扣橙效
如果 扣抗盾係咁計既話(135%入面既12%) 扣左橙效先再扣盾 就會扣少左

加減數都唔識計?

主武橙效+副武橙效+主武盾 加撚哂佢 當你有50

135 減 50 = 85
基於 抗(自身全部同屬抗加撚哂佢) 高過100%無視屬性論
100減85 即係扣到15抗
(扣完都高過100=扣唔到抗=無視屬性)

總結:
高左幾多攻擊力你唔好問我  我唔識計
總之就大力左

要計自己搵番啲POST

2 敵對有135%暗抗 盾效扣12% 咁係135%入面既12%定係135-12呢?

唔知有咩分別

唔知有咩分別 [/code]姐係扣16.2定扣12囉
一個係135既12% 一個係135減12

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

回覆 kenny2365 的帖子

假如 敵對有135%暗抗 武器橙效扣19抗 咁係扣19%定係實數19?
實數19
另外 敵對有135%暗抗 盾效扣12% 咁係135%入面既12%定係135-12呢?
都係實數12
仲有 武器有橙效,盾 都有扣抗係 扣左橙效先再扣盾 定 扣盾先再扣橙效
全部都係扣實數 只係加減法 唔係百分比 所以唔存在扣邊個先問題 2樣加埋一齊扣
全部係實數 唔係百分比 所以不存扣邊個先問題
假設對方100水抗
你武器扣20 盾扣全抗10 水抗10
只會係100-20-10-10=60
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 12:45 AM , Processed in 0.027508 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存