2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 官網建議,小雲請入
go

[抱怨專區] 官網建議,小雲請入

話說夢之歷險港服今年都已經十週年,但官網資料依然係十年如一,官網既資訊同遊戲入面嚴重脫節,唔好話新手想睇下d資料,有時就算係老手想睇番d資料都要周圍問人甚至要上非官網查詢,而且亦都未必搵到答案。或者會有人話隻game仲有新手玩咩?我既答案係如果官網d資料係同隻game做到同步既,新手唔敢講話會多好多,但至少情況會比依家更好。
我知道遊戲既資料量好大,亦唔奢望可以一口氣做晒所有資料,但有幾樣資料係我認為係比較重要:2-9轉人物獲得方式及技能介紹、各職業技能及裝備資料、各類遠征團、所有地圖及地圖NPC和怪物、所有夢古及其他主要寵物、所有同伴及同伴S卡、所有座騎、死地介紹、雪地和沙漠介紹等等(如有其他大家可在補充)
希望小雲可以考慮一下呢個建議,我諗呢個應該唔洗由原廠決定喇掛?就算要我諗原廠都冇理由去反對。上述既建議雖然只屬遊戲一部份資料,但涉及既資料量都係好龐大,希望可以分階段更新官網資料。我係真心想夢歷可以有下個十年,唔想夢歷就咁沒落。

意見接受,態度照舊

有諗過搵合作整攻略網…
但係基本上依家所有攻略網都只做手遊,一係就要官方自己寫…
試問小雲又寫得幾多資料~_~...謂有每次有新活動盡寫。

忘戀  出動未?

回覆 官方小雲 的帖子

真係要寫既,搞下活動徵召玩家提供資料不失為一個好方法。我上面都講左唔期望一下子寫晒,最緊要官網係一路有更新,又或者玩家做義工提供埋資料比你放上官網,方法有好多,都係睇小雲你搞唔搞

之前諗住寫
不過寫佐少少發覺要處理嘅資料太多
而且d圖檔又唔齊
之後就close file

以下我將其中一個 遠征團 做例子

回覆 忘戀 的帖子

有心既玩家真係唔少,但好多人都覺得資料量太大所以冇搞落去,如果官方出d活動獎勵下提供資料既玩家我諗成效唔會低,至少要見到官方有誠意繼續做落去

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

小雲唱夢之歷險主題曲
已有 1 人評分Good 收起 理由
月夜卍 + 1 黃煙點拎

總評分:  Good + 1   查看全部評分

如果官方有心做整合既 我唔敢講每位玩家都會落手落力去做去支持
但係我相信都會有唔少既玩家會去幫忙做資料既提供來源
希望小雲你地既作用係解決問題 而唔係去發現/製造問題....
我知 手就得一對 做就實做唔掂架啦
我個人認為你做唔掂 整到一半中途腰斬
俾到我睇既果種態度 總會比試都唔試就直接賴呢樣賴果樣來得好...
參考:以前GGC手機版岩岩出果時都有一個區係提供英雄攻略咁上下
雖然有好多都係呃分呃獎既文 但其中都唔少係認真去寫既攻略文
百分比唔洗多 可能你抽出1個%已經夠你整合做簡略既
「知道遊戲既資料量好大,亦唔奢望可以一口氣做晒所有資料,但有幾樣資料係我認為係比較重要:2-9轉人物獲得方式及技能介紹、各職業技能及裝備資料、各類遠征團、所有地圖及地圖NPC和怪物、所有夢古及其他主要寵物、所有同伴及同伴S卡、所有座騎、死地介紹、雪地和沙漠介紹等等(如有其他大家可在補充)」

唔要求你勁詳細做到好似一份通關指南咁 簡簡單單指出下地圖 NPC等等已經十分足夠

回覆 ˇ為妳喝采` 的帖子

講左咁多唔知小雲有冇將件事擺係心,搞唔搞都好,起碼出黎表下態。我知好多人都希望官網可以有多d資料,如果小雲話唔搞既,咁我唯有再搵其他有心之士去諗諗辦法。

而d野一早就要有啦 我諗個網6-7年都冇更新過~`~
不過遲到好過冇到

小雲只能夠講…
官網唔係攻略網…
莫講話送禮物…小雲甚至唔可能拎到授權比玩家寫攻略…
但唔會阻止玩家去寫…

十週年勳章(賀詞)

好似 nos wiki jp 咁整個共筆囉。
睇下有冇邊個做搞手。
http://nostale.wikiwiki.jp/

其實 wiki 本身都可以整?
https://zh.wikipedia.org/wiki/光之冒險
我就冇點研究過 wiki 度寫嘢。

回覆 A/CUNIT 的帖子

一定可以有下一個10年的 因為一定要有人課金落呢隻game到..幾萬幾萬咁放係呢隻game到 有佢地nos就有望xd

回覆 心願與你 的帖子

算係灰色地帶~
一般情況下原廠唔會過問。
但要拎到授權去做,可以話無可能…

小雲潛台詞:最好係咁啦 最好你地做埋佢 你地都知我冇乜心機做野

十週年勳章(賀詞)

回覆 官方小雲 的帖子

咁或者咁講囉,如果 GC 負責起一個 wiki 出嚟,叫做用嚟畀玩家自己整理同分享情報,咁我諗唔涉及授權唔授權吧?
問題係 GC 會唔會願意花人力同金錢,去搭建同維護套 wiki?
(指 server 同 application level)

當然我自己心諗,如果識得玩 wikipedia,就用返 wikipedia 應該會更慳水慳力。
但要做到 nos wiki jp 嘅質素相信有啲困難,眼見 wikipedia 啲中文條目一向都流流哋。

冰之那個出出下停左既

其實有個網整理好晒沙地d日任同支線任名,概要同完任比咩
不過岩岩搵番出黎 好似無交錢汁左笠
呢度放一頁我搜番出黎既沙任
http://webcache.googleuserconten ... p;ct=clnk&gl=hk

死亡淍澪  同埋個網都究極收得埋 就咁搵係搵唔到咁制 要打完任獎勵既物品名同d關鍵字先搜到  發表於 17-12-12 03:29 PM
死亡淍澪  molamola 都睇唔到野咁制  發表於 17-12-12 03:26 PM
kittim  http://noswalkthrough.net78.net/ 幾好咁  發表於 17-12-11 07:50 PM

這遊戲比較老了,很不容易

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 06:18 AM , Processed in 0.039383 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存