2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 [重開][FF討論]如果有一日GC終於發神經肯換另一個伺服器 ...
樓主: sck123
go

[疑難雜症] [重開][FF討論]如果有一日GC終於發神經肯換另一個伺服器供應商…但要等十二粒鐘以上維護…

的確要花時間處理伺服器問題 如果全港+台灣 只有200人左右同時在線
而伺服器就已經頂不住的話 問題是非常嚴重的
對於我地小消費者黎講 我寧願將買點錢換第二度消費
都唔想花錢落去了
曾經同時在線是現在2~3倍以上 伺服器亦未嚴重至此

回覆 官方小雲 的帖子

通常出王上船好大可能會卡起船,甚至彈出GAME...

小佐賀 發表於 18-7-21 04:40 PM
的確要花時間處理伺服器問題 如果全港+台灣 只有200人左右同時在線
而伺服器就已經頂不住的話 問題是非常嚴 ...

你太低估在線人數了...
如果好似你咁講得200人就唔會迫爆雪地啦...
已有 1 人評分Good 收起 理由
sck123 + 1 睇短消息

總評分:  Good + 1   查看全部評分

官方小雲 發表於 18-7-23 06:49 PM

我覺得應該要用 "每分鍾內 有多少次玩家登入行為黎比較"
而唔係同時在線玩家人數
個問題係出自登入伺服器 (登入伺服器係有獨特既Port)
而遊戲伺服器內 基本上係完全順暢

至少我係Game入面基本無LAG
係多人轉分流時登入先會卡
就算卡完入到去都一樣順暢

我認為可以向下面呢兩個方向改善

1.可以改善登入伺服器資源既情況下
   直接放多D資源落去 / "佢本身會唔會有D限制防Spam"?

2. 唔可以改善登入伺服器資源既情況下
改善遊戲內容, 盡量減低玩家需要切換分流既情況
例如: 死地改為單分流開放, 每次未出王30分鍾 出王雙經有60分鍾時間 每天死地場數增加至3-4場

回覆 pizza30 的帖子

佢依家係雪地SER 問題(主要)

佢每次登入雪地S = 先入S1-4 之後再入面重登去S52 (雪地SER)
雪地得幾張圖一定唔會分配好多資源入去,而一出王/6.2 就好多人同時排隊出入雪地+S1-4
所以LAG幾分鐘都未LAG完。

官方小雲 發表於 18-7-23 06:49 PM

咁既話有冇得增加人數上限?
其實即係換ser

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 06:32 PM , Processed in 0.029280 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存