2000FUN論壇

搜索
go

[閒聊討論] 小雲

武道家第4張卡之後

係咪會出番主線

6.2港服都接近出左兩年

中間無端端出新職

其實都冇咩人玩

等個主線故事等到頸都長

可唔可以回歸主線劇情

接左D分支任又無得取消
主任做到一半 分支做到一半
已經唔記得晒劇情講咩
頭都痕
已有 1 人評分Good 收起 理由
∮﹏孽緣×〞 + 3 岩呀 新年先玩返

總評分:  Good + 3   查看全部評分

第一章,由礦工暴動去到解封比斯特之樹到最後立下了天使同惡魔會繼續搞事既flag
第二章,封印完比斯特之樹後既貓狗大戰
第三章,突然出現未爆發既生化危機,到最後天使個邊搞搞震想引爆天使之王(蟲型核彈)
第四章,雪地突然異動
第五章,沙漠盜賊團同商團開片既故事
第五章P2,火山爆發(烈焰之刃地區),謎之旅行者你又死得好慘啊
第六章.雙神降臨(唔記得咩劇情了我剩係記得搵npc搵到頭都大埋)
第六章P2,主神降臨(?)我對呢個無乜印象,係咪我未做到定未做哂定係未出無講

拳都出到第四張卡
連點衫都係得個一兩件 舊個D沒件用到 真係慘
已有 1 人評分Good 收起 理由
ˇ為妳喝采` + 3 又玩翻??

總評分:  Good + 3   查看全部評分

sck123 發表於 19-5-23 04:40 AM
第一章,由礦工暴動去到解封比斯特之樹到最後立下了天使同惡魔會繼續搞事既flag
第二章,封印完比斯特之樹後 ...

由此至終都係圍住比斯特(現譯番本名 佩拉諾)
最深刻都係暗影吉隆崎印章    永遠的遺憾
不名物質 vs 4轉 材料
act5前段都算係間幕支線多  
act6好散  純粹周圍行  又無時空石故事

hei神 發表於 19-6-2 01:46 PM
由此至終都係圍住比斯特(現譯番本名 佩拉諾)
最深刻都係暗影吉隆崎印章    永遠的遺憾
不名物質 vs 4 ...

詳情可以去搵番官網故事
以下係*腦補系列*
1.遊戲中佩拉諾(天惡)既定位>愛羅尼亞(惡魔)/吉隆崎(天使)
設定中有咁既地位既存在就只有一個 創世女神 安雪路安
而係佩拉諾團可獲得既寶箱亦對應緊呢個所謂既設定
(翻譯前既原版韓文係唔係咁我唔知,詳情請問小雲)
http://nos.gamecyber.net/news/20170526_r1.htm
但實際上安雪路安已經係神話戰爭中死亡
(官方故事系列)
所以目前既佩拉諾可以"想像為"創世女神安雪路安係死亡之後誕生既反面存在

2.暗影吉隆崎實際上可能係對應緊官方故事中既茲納斯
因為以排除法黎講,安雪路安=88,火之神=太陽,水之神=月亮
剩低既就係唔知邊度出黎既 愛羅尼亞同茲納斯呢兩位兄妹神
而呢兩位兄妹神係遊戲中突然變成遠征團中所見到既兩位女神
雖然係有敵對既情節,但從未無講過一位係天使側另一位係惡魔側之類

3.暗影吉隆崎印章既出處無記錯應該係第三章,而係當年第三章既時候
當時既故事其實仲係同官方背景連接住,而命名有差異我相信係翻譯既問題
官方故事既其中一段亦講到明茲納斯已經徹底將"4個大陸"既相連既空間扭曲封閉
因此去到故事後期有個暗影吉隆崎印章係好合理既事
如果有時間既話可以重溫一下遊戲入面既故事+對照官方故事既話,相信不難理解
之後個D…就…
(同上,出自>眾神的大地/時空裂縫<)

係故事入面黎睇,以上好多野都係獨立而唔係混合(神還神,天使還天使,惡魔還惡魔)
相信目前夢之故事同官網故事所產生既bug好明顯係因為夢之換左製作班底所造成
但BUG還BUG,我相信咁樣既定位可以算係正確

回覆 sck123 的帖子

其實我都好混亂
出愛羅尼亞/吉隆崎遠征團既時候問過開發~
點解「吉隆崎」變左做天使,而「愛羅尼亞」又變左做惡魔
不過開發話,故事本來就無講明邊個係惡魔邊個係天使~
惡魔可以係天使,天使亦可以係惡魔…= =
天使可以做壞事,惡魔亦可以做好事…
係天使定係惡魔只係觀點與角度問題,
所以惡魔一直都唔認為自己係惡魔~
相反,惡魔覺得天使先至係惡魔~
講到尾,佢地都係各為其主~~
意義上,無話邊個係天使邊個係惡魔~

「佩拉諾」絕對係「安雪路安」既反面
其中一段故事係

安雪路安:(???) 我的另一半「佩拉諾」,這件事是不會發生的,你的統治將會毀滅世界。
佩拉諾:(???) 安雪路安,你仍然有足夠的力量來實現。但那只是無謂的掙扎。
佩拉諾:(???) 你將會失去你的力量。而你卻無法實現任何事!
安雪路安:(???) 佩拉諾,你我是兩個個體,也是一個個體。

至於「愛羅尼亞/吉隆崎」,係最近既武鬥新卡故事提到
愛羅尼亞在戰鬥中打敗了吉隆崎之後,為人類帶來了短暫的和平。
但是人類的腐敗,無休止的戰爭,讓愛羅尼亞感到非常失望。
憤怒使她善良的心變得脆弱。
隨之而來的黑暗能量,也逐漸侵入她的腦海。
愛羅尼亞的遭遇…她一定是傷心透了。
另一方面,被愛羅尼亞所摧毀的吉隆崎倒沒什麼,因為她失去了所有的能量。
也因為這個原因,吉隆崎接受到神聖的治療,使現在她對未來充滿著希望。
真是一個大逆轉!我實在不敢相信。
為此,愛羅尼亞與吉隆崎的能量也重新調配了…
但是…兩者的能量其實是來自相同的來源。
光明的吉隆崎和黑暗的愛羅尼亞各自擁有不同的能量,以防止世界因為力量不平衡而陷入滅絕。
啊…我實在是無法理解這個故事。
不過我覺得…真正既原因係…
出愛羅尼亞/吉隆崎遠征團既時間…,原廠記錯左角色定位= ="..
所以作個故事出黎解釋返…
到底事實係點…
係特登調轉二人定位…定係佢地記錯故事…就真係得佢地先知…

另外,「安雪路安」真係88左?
我又覺得未必係…頂多係「消失左」
因為佢為左封印「佩拉諾」,所以耗盡佢既能量…
如果「安雪路安」88左,「佩拉諾」應該都唔會存在…
又或者咁講…「佩拉諾」根本就係「安雪路安」…
一個患有精神病+人格分裂既神XD

回覆 hei神 的帖子

佩拉諾 = 比斯特
茲納斯 = 吉隆崎
暗影吉隆崎 就是 暗影茲納斯
茲納斯的韓文就是지나스

台灣翻譯:暗影茲納斯印章
香港翻譯:暗影吉隆崎印章

台灣翻譯:佩拉諾神殿
香港翻譯:比斯特神殿

「愛羅尼亞」還好台灣都是一樣…

這點沒錯…之前港台的翻譯是分開的,
後來不知道為什麼兩份翻譯會合而為一,
然後開發有些套了台灣翻譯,有些套了香港翻譯,
結果就出現了同一隻角色有兩個名字…

所以就產生了混亂~而不是換了團隊的問題…
是因為舊翻譯不便於修正…

回覆 官方小雲 的帖子

小云入黎投票 我估你做左十几年应该都有3万蚊一个月

官方小雲 發表於 19-6-5 05:38 PM
回覆 sck123 的帖子

其實我都好混亂

原廠班人無腦又唔係咩新聞
神既定位幾時開始淪落為天使/惡魔
根據故事推測>安雪路安死完變成大地>茲納斯=精靈的大地,愛羅尼亞=生命的大地
而安雪路安係神話入面已經係經歷完"盤古式死法"
如果夾硬扯佢死完之後剩底既殘骸成為了佩拉諾我都算你勉強講得通
畢竟係創世女神,凌駕於自己既世界入面既死亡唔係無可能

至於角色定位??????????????????????????????????
唔好玩,茲納斯係物質之父同時亦係創造出時間同空間既神
而愛羅尼亞掌管既係生命同命運
http://nos.gamecyber.net/guide/story01.html
相信接觸過各式各樣小說或輕小說既人都知道
呢兩位神掌管既力量/權限到底係咩程度既存在
就算你唔睇小說,相信接觸過科幻/魔幻(包括MCU)既人都想像到
一旦有神扯上時間+空間同埋生命+命運既神力到底可以有幾恐怖

更加唔好提乜天使同惡魔,呢樣野同兩位神根本絕對扯唔埋
北方=天使,南方=惡魔,東方=愛羅尼亞,西方=茲納斯
作為神既茲納斯既:係曾經扭曲過空間徹底令到四塊大陸永久相隔
咁既情況下又可以點樣拉埋一齊講呢??
天使同惡魔如果有咁勁可以干涉到兩位神中間發生緊既事
相信佢兩邊早就可以輕輕鬆鬆打到世界滅亡
邊會輪到我地呢D新手冒險家入去阻頭阻勢
至於你話呢兩位神開戰,但實際上係介紹當中亦講到
"愛羅尼亞既力量太微小,只能夠係空間扭曲下打開一條通路"
打?點樣打?力量係同源但好明顯質量差距過大

「惡魔可以係天使,天使亦可以係惡魔…= =
天使可以做壞事,惡魔亦可以做好事…
係天使定係惡魔只係觀點與角度問題」

背景設定已經有講天使係愛好和平,比萬物有智慧道德
惡魔係邪惡,為了摧毀艾美溫而存在,我繼續放眼雙眼睇原廠個班人仲有咩表演

sck123 發表於 19-6-5 09:28 PM
原廠班人無腦又唔係咩新聞
神既定位幾時開始淪落為天使/惡魔
根據故事推測>安雪路安死完變成大地>茲納斯= ...

>因為「神秘聖域」和「邪惡禁地」也屬於「遺忘的島嶼」。他們從前是一整個大陸…不過現在已經…再不是了…
>自從整個大陸分離後,天使與惡魔的力量因為性質而受到限制,假如離開了他們所屬之地,將無法發揮所有能力。

背景設定已經有講天使係愛好和平,比萬物有智慧道德
惡魔係邪惡,為了摧毀艾美溫而存在,我繼續放眼雙眼睇原廠個班人仲有咩表演

>唯有繼續睇落去~
>畢竟原廠連港女屬性都已經加入兩位女神身上…兩個都愛靚又愛名牌…= ="...

官方小雲 發表於 19-6-6 12:43 PM

>因為「神秘聖域」和「邪惡禁地」也屬於「遺忘的島嶼」。他們從前是一整個大陸…不過現在已經…再不是了…
>自從整個大陸分離後,天使與惡魔的力量因為性質而受到限制,假如離開了他們所屬之地,將無法發揮所有能力。

>>大陸已經被空間扭曲徹底阻隔,本身應該一早就唔係一塊大陸先岩…咳咳
除非大陸被空間扭曲完之後再分裂多次咁當我無講(包括以下部份內容)
而「遺忘的島嶼」呢個設定我只能夠當做係同樣地名既天惡大戰時殘留既遺址

>>係大陸被扭曲既時候,就連愛羅尼亞都只能夠打開一條通道,
而天使/惡魔既所有能力點睇都唔會超過女神愛羅尼亞
直接D講,如果天使惡魔既能力勁過愛羅尼亞
咁ACT.1 比斯特之樹呢個故事一開始就唔洗存在
佢兩邊可以直接制造大量通道係人界開戰打個夠本
(唔通我又失憶?比斯特之樹唔係天使或惡魔可以黎人間既通道?)
ACT3既故事當中都有講到天使係諗住用天使之王呢個蟲型核彈黎搞新聞…
神話時期既天使唔通無能力制造多幾隻天使之王出黎??(呢個先係我想表達既意思)

回覆 官方小雲 的帖子

可唔可以問原廠幾時出6.3/7.1

張新卡造型咁特別

同主線有關? (大天都整入主線用

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 04:14 AM , Processed in 0.054330 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存